Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Vil ha bedre kvalitet der pepper’n gror

Vil ha bedre kvalitet der pepper’n gror

Krydderøylandet Indonesia vil gjerne produsere mer pepper. Men ofte er pepper dårlig butikk for bøndene. Peppereksportørene oppfordrer europeiske kjøpere til å engasjere seg mer for bedre kvalitet.

Pepper har vært kjent i Europa i over 2000 år, men da komfyren kom for drøye 200 år siden og tilberedningsvanene endret seg, fikk bruken et oppsving.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser: Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur- og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

En gang bygde pepperen byer, handelsruter og store formuer. Sjøveien fra Europa til India, grunnleggelsen av store havnebyer og USAs første krigsskip i Sørøst-Asia – det var direkte resultater av handelen med svart pepper. Krydderet har vært kjent i Europa helt siden de gamle grekerne og romerne handlet med det.

VIL SPRE DYRKING
Pepper, Piper nigrum, kommer fra India. Men som så mange andre populære og innbringende kryddersorter ble plantene spredt til et langt større område. I over 200 år var Sumatra verdens største pepperprodusent. Indonesia er fremdeles et av de landene som produserer mest pepper – 65 000 tonn i fjor, ifølge statistikkbanken Statista. Nå engasjerer myndighetene seg for å få på plass pepperdyrking flere steder i landet.

– I Indonesia har prisen på både svart og hvit pepper økt med 18 prosent de siste ti årene. Dette er spennende og motiverer oss til å prøve å bedre eksportpotensialet ogkonkurranseevnen, ifølge Tuti Prahastuti. Han er direktør for eksport av landbruks- og skogprodukter i landets generaldirektorat for utenrikshandel. Nå har han vært på en annen av de store indonesiske øyene, Sulawesi, for å prøve å få opp pepperproduksjonen der.

IKKE PRODUKTIVE NOK
Hadi Basalamah, som leder det regionale næringskontoret i Sulawesis største by Makassar, forteller om flere problemer. Produktiviteten er ikke god nok, bøndene bytter til andre vekster, tørkingen og lagringen er ikke god nok og det mangler markedsføring og informasjon om mulige innkjøpere. Faktisk dyrker pepperbøndene i Vietnam, verdens største produsent, nesten seks ganger så mye pr. hektar som kollegene i Indonesia, viser tallene til Yuliani Widjaja i den indonesiske organisasjonen for peppereksportører.

BYTTER TIL PALMEOLJE
– Og mange bytter fra pepper til palmeolje fordi inntekten er bedre og jevn gjennom hele året. Kakao gir også inntekter hver uke, mens gummi og kassava gir høyere årsinntekt. Den som tar seg jobb i gruve i stedet for i landbruket, kan tjene fire ganger mer, forklarer hun.

Likevel: Indonesia har konkurransefordeler i krydderdyrking, mener Widjaja. Hun oppfordrer dem som kjøper og bruker krydder, til å engasjere seg aktivt i å forbedre kvaliteten. Presidenten i Indonesia og generalsekretæren i det vietnamesiske kommunistpartiet har nylig undertegnet en avtale om å arbeide for å bedre kvaliteten og stabilisere prisen på pepper. Og tidligere landbruksminister Suswono trekker frem hvordan det nettopp er krydder Indonesia er best kjent for i verden. Molukkene, som tidligere var kjent som Krydderøyene, er Sulawesis nærmeste naboer i det indonesiske øyriket.

BESKJEDEN BUSK
Pepper kommer fra en klatrende busk som kan bli over ti meter høy, men den beskjæres gjerne ned til snaue fire meter. Tette aks med rundt 50 uanselige, gulgrønne blomster blir til små, runde frukter med ett frø hver. Bærene høstes når de er  halvmodne, i ferd med å skifte farge fra grønne til røde, seks måneder etter blomstringen. Så tørkes de til de svarte, innskrumpede, harde kulene vi kjenner. Hvit pepper er samme bær, men høstet etter at de er modne. Så ligger de i vann en uke, skinnet fjernes og bærene tørkes i noen dager. I fabrikken blir rusk og planterester fjernet før pepperkornene eventuelt får ekstra behandling mot bakterier. Kajenne, chili og paprika – som også heter «pepper» på engelsk – er en helt annen plantefamilie.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser, Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur - og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt