Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Radiobølger tiner kjøtt tryggere

Radiobølger tiner kjøtt tryggere

Kjøttbedriftene blir større og krever mer. Gisle Navestad leverer det meste av maskiner. Nå slår han et slag for helt ny teknologi for tining.

Gisle Navestad snakker varmt om tining med radiobølger.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten:  Maskiner: Linjeløsninger, Pakkemaskiner, Skjærelinjer, Automatisering

Han leder familiebedriften som har vært i bransjen i snart 50 år.

– Min far startet Navestad AS i 1970. Han henvendte seg til pølsemakerne. Akkurat da var det en revolusjon i maskinell utvikling. Alt eksploderte, og det var en boom i antall pølsemakerier og hvor effektivt de kunne jobbe, forteller han.

ALT FRA ETT STED
Gisle Navestad feirer 30-årsjubileum som daglig leder i år. Han har sett en utvikling der kundene slår seg sammen, blir større og større og spisser seg mer.

– Det betyr høyere og høyere volumer. Kravet til utbytte og presisjon øker med volumet du kjører gjennom. Kan du hente en halv prosent her og en halv prosent der, er det nok til å være helt avgjørende for konkurransekraften til kundene våre. Utbytte, funksjonalitet og rengjøring har vært stikkordet lenge, konstaterer bransjeveteranen.

For Navestads del merker han at utviklingen påvirker det som industrien vil ha:
– Vi som leverer maskiner og utstyr, ser at kundene ønsker en mer og mer komplett løsning. Sammenstillingen er kjempeviktig. For oss betyr det enten at vi kan bli større og få tilstøtende agenturer eller at vi kan samarbeide med noen som gjør at vi er komplette i fellesskap. Det er veldig greit for kundene å ha én å forholde seg til, sier han.

TIDLIG INN
Som lokalt firma i Norge blir Navestad aldri store nok til å kunne ta alt alene.
– Det vi lever av, er gode agenturer og å være en ressurs for kundene i utviklingsprosessene deres. Heldigvis kommer vi så tidlig inn at vi kan gi råd. Da ser vi helheten, samtidig som vi hører hvilke aktører kunden har relasjoner til og lyst til å ta inn. Gisle Navestad forteller om ny teknologi i røykeskapene fra Kerres.

– Forskjellige typer skap lager røyken på forskjellig måte. Luftstrømmene og hvordan man skal optimalisere prosessen er vitenskap. Dette kan vi mye om, sier han.

Kokeskap, stekeskap, intensivkjøl, klimaanlegg til spekematproduksjon og vaskemaskiner kommer fra samme leverandør. Holac, Maja, Mado, Marelec og Deighton er noen av de andre leverandørene som Navestad har agenturet for i Norge.

RADIOBØLGETINING
Den store nyheten akkurat nå er nok tineteknologien fra italienske Stalam. Teknologien er ikke ny. Stalam utviklet den for lenge siden for å tørke tekstiler etter farging, men de siste årene har den også vært der for å tine mat.

– Det er blitt jobbet mye med innfrysing i alle år, og så er kjøttet tint mer vilkårlig. Stalam bruker radiobølgeteknologi for å tine. Det er noe helt annet enn mikrobølgeteknologi: Du kan kontrollere prosessen mye bedre og får ikke noe stort avvik i temperaturen hverken på overflaten eller kjernen, sier han.

TRYGGERE
Radiobølgene går nemlig gjennom kjøttet vertikalt og veldig kontrollert. Mikrobølgene kommer derimot i vilkårlig retning, har mye høyere effekt og kan treffe på samme sted mange ganger.

– Radiobølgeteknologien har helt andre egenskaper enn vi er vant med. Du får ikke svinn i tiningen, ikke avrenning, og du kan tine i emballasjen, i kasser eller nakent. Dette er en gjennomgående maskin som kan integreres i en linje med kapasitet, forteller Navestad.

– Det er mange som tiner råvarer, men så har de ikke god nok kontroll på hva som skjer med svinn og bakterieoppblomstring. Det er merkelig at det ikke er forsket mer på tining tidligere, mener Gisle Navestad.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt