Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Nye landsmenn – nye smaker

Nye landsmenn – nye smaker

Med flere innflyttere kommer ny mat. Smaker fra land som Polen, Litauen, Somalia og Syria inntar Norge.

Polske pølser er en mulighet for den som vil kjempe om nye kunder. Her biała kiełbasa (hvit pølse), kabanos og wiejska kiełbasa (landpølse). FOTO: MOHYLEK

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser: Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur- og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

Er du klar til å møte kravene til nye kundegrupper, eller satser du på å sitte rolig, gjøre det samme som før og la matglade innflyttere etablere sine egne kjøttbedrifter og ta markedet som du kunne hatt?

IDENTITET
Om noen dager er det klart for Internorga i Hamburg. Europas største horeca-messe gjør som ethvert matmøtested med respekt for seg selv: Prøver å hjelpe bransjen med å spå om årets viktigste trender. En av disse trendene kommer snart til et spisested eller en butikk i nærheten av deg, hvis den ikke allerede er der. Migrasjonsmaten.

Mat skaper identitet, som spåmennene i Hamburg konstaterer. Du kan ikke unngå å ha fått med deg alle menneskene som er på flukt eller flyttefot. Mange flyktninger og mange arbeidsinnvandrere har kommet til Norge. Har du tenkt på dem som et fremtidig marked?

POLSK OG SOMALISK
De som blir i Norge mer permanent, spiser omtrent akkurat like mye som alle andre. De fleste vil bevare noen av tradisjonene hjemmefra. De første polske butikkene og de første somaliske restaurantene har åpnet for en god stund siden. Polakkene er den klart største gruppen innvandrere i Norge. På de neste plassene følger litauere, svensker og somaliere. I tillegg til de gruppene som teller flest, er det syrerne som det snakkes mest om akkurat nå. Det er ikke noe dårlig tips å regne med at det blir mer etterspørsel etter polsk, litauisk, somalisk og syrisk mat.

ØSTEUROPEISK
Her er noen tips til nye smaker og kjøttretter som trolig kommer til å bli mer populære i Norge:

 • POLSKE PØLSER: Kabanos, krakowere, mysliwska, wiejska. Krydret med for eksempel karve, hvitløk, merian og einerbær.
 • KÅLRULETTER: Polakkene har sine golabki og litauerne sine balandeliai; fylt med krydret farse og servert med rømme eller tomatsaus.
 • FYLTE STORFEKJØTTRULLER: Polske zrazy og litauiske zrazai kan være fylt med grønnsaker, sopp, egg og poteter.
 • FYLT DEIG OG POTETBALL: Forskjellige varianter – for eksempel polske pierogi og litauiske cepelinas.
 • SJASJLIK: Grillede terninger av svin er populære i alle de tidligere sovjetrepublikkene, helt vest til Litauen. 

UTENFOR EUROPA

 • SAMBUUSA: Den somaliske versjonen av indisk samosa, gjerne krydret med sterk chili.
 • CANJEERO: Pannekakelignende brød som minner om etiopisk injera. Servert ved siden av geitekjøtt eller lever.
 • SOMALISKE PASTARARETTER: De historiske båndene til Italia gjør at pasta er en viktig del av det somaliske kjøkkenet, men med rikere og mer krydrede sauser enn i Italia. Tilberedes eksempelvis til innhakket storfekjøtt.
 • ZAATAR: En urteblanding som er populær over hele Midtøsten, gjerne basert på for eksempel timian, oregano, merian, sar og sumak med ristede sesamfrø og salt. Brukes til kylling og annet kjøtt.
 • KIBBEH: Boller av kjøtt og bulgur – med for eksempel løk, farse av storfe, lam eller geit, kanel, muskat, nellik og allehånde.
 • KEBAB OG SHAWARMA: Selvsagt flere varianter av disse kjente rettene.
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt