Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Myhrvold dropper Fessmann etter 60 år

Myhrvold dropper Fessmann etter 60 år

De runder 110 år med å gå bort fra tradisjonene. Myhrvold-Gruppens eldste leverandør, Fessmann, går ut etter 60 år. Nå skal røke- og kokeskapene komme fra polske Nowicki.

De har med seg tradisjonene – fra venstre Kristian Rambøl, Toralf Wiik Østli og Jørn G. Nerlien.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Maskiner: Linjeløsninger, Pakkemaskiner, Skjærelinjer, Automatisering

 

Det begynte med slakterne og egenpatenterte hakker, kverner og andre maskiner. Siden har Myhrvold fulgt med slakterne inn i supermarkedene, satset på både industri og horeca, gått inn i Sverige og Danmark og kommet tett oppunder en halv milliard kroner i omsetning. Rundt ti prosent ligger innenfor næringsmiddelindustrien.

– I Norge er vi best på produksjon; i Sverige på pakkeriet, sier daglig leder Toralf Wiik Østli.

– Vi opplever at det er marginpress og at konkurransen er hard, men vi har alltid sørget for å gå med overskudd. Da blir det også litt til aksjonærene og til overskuddsdeling for de ansatte, oppsummerer han.

80 LEVERANDØRER
Myhrvold importerer og selger produkter fra rundt 80 leverandører. Fessmann har vært med lengst av alle. I løpet av 60 år er det blitt noen hundre røke- og kokeskap til både små og store bedrifter rundt i Norge. Fra nyttår er den epoken slutt.

– Vi går over til ny produsent, og det er på mange måter et strategisk veivalg, sier Østli. Nowicki er ikke egentlig noen ny leverandør: Myhrvold har levert blant annet hakker og kverner fra den polske produsenten i flere år og mener erfaringene er meget gode.

FISK
– Nowicki har holdt på i veldig mange år. Det var tidligere et tysk selskap. Nå har de over 150 forskjellige produktmodeller og leverer til over 70 land over hele verden, sier servicesjef Kristian Rambøl. Han vet at han får raskt svar, at  delene kan være på plass dagen etter om noe ryker og at elektronikken er såpass standardisert at den også kan kjøpes lokalt hvis det skulle trengs.

Fessmann har kuttet ut skap til å røyke fisk og kommer ikke til å begynne å produsere dem igjen. Det er noe av forklaringen på hvorfor Myhrvold bytter. Myhrvold leverer til fiskeindustrien like så vel som til kjøttindustrien og vil slett ikke falle ut hos en viktig kundegruppe.

BLIR BILLIGERE
– Dessuten har Fessmann vært en av de aller dyreste i markedet. Nå kan vi bli mye mer konkurransedyktige på pris, begrunner Rambøl.

– For kunden er det dessuten viktig at det er mange flere justeringsmuligheter av produksjonsprogrammene. Det vil si at det går an å gå mye mer detaljert inn og justere for å få det produktet du ønsker, ut av maskinen. Myhrvold-Gruppen fortsetter selvsagt å følge opp de Fessmann-produktene som allerede er solgt.

– Normalt skal vi selge røke- og kokeskap for mellom fem og femten millioner kroner i året, grovt anslått. Det varierer fra år til år, men røke- og kokeskap er noe av det som vi er godt kjent for, sier Toralf Wiik Østli.

EFFEKTIVITET
Avdelingsleder Jørn G. Nerlien ser at effektiviteten blir mer og mer viktig for kundene i kjøttbransjen:
– Kan du spare strøm på skapet? Går prosessen fortere? Får det fortere røyk? Blir det mindre svinn? Der ser vi utvikling, sier han.

Toralf Wiik Østli innrømmer at Myhrvold-Gruppen er litt spent foran byttet.
– Det er litt nostalgifølelse her. Det er tross alt den eldste leverandøren vår som fases ut. Men vi har testet ut Nowicki, vi har besøkt fabrikkanleggene og studert produktene, så dette har vi tro på. Skulle det være noe, får vi god support med én gang, og målet er uansett at når vi har levert en maskin, skal alt fungere som det skal fra første stund.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt