Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / – Lisselapp beskytter mot bakterier

– Lisselapp på skoene beskytter mot bakterier

– En egen lapp som holder lissene rene og en borrelås som overlever hard bruk på vått gulv. Skoene til industrien blir bedre og mer avanserte.

Salgs- og markedssjef Christian Gran og daglig leder Torbjørn Bekken viser frem nye sko som er spesialutviklet for kjøttindustrien – med lås som hindrer lisser som slenger rundt, og med en lapp over til å beskytte lissene.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Hygiene og renhold: Høytrykksvasker, Kjemikalier, Såpe

Skoene dine kan dra med seg det meste. Blodsøl fra gulvet, slintrer som har ramlet ned og satt seg fast mellom lissene. Kjøttbedrifter flest har vaskerutinene på stell, men det hjelper lite hvis bakteriene blir igjen i arbeidstøyet.

SKJER MYE PÅ SKO
– En hvit frakk er en hvit frakk. Men på sko ser vi at det skjer voldsomt mye, sier Christian Gran.

Salgs- og markedssjefen i Bekken & Strøm leverer arbeidsklær til både bønder, matindustri og byggebransjen.
– Vi utvikler mye sammen med kunden. For eksempel har vi hatt et langt samarbeid med Nortura om å utvikle en hvit vernemokasin som finnes i alle størrelser fra 36 og helt opp til 48. Den har boa-lukking – altså et skruhjul for å stramme lissene, forklarer Gran.

LISSELAPP
Det som skal til for å gjøre skoene til industribruk enda tryggere mot bakterier og smitte, er å beskytte lissene. Det kan fort feste seg både det ene og det andre i vanlige lisser, boa-lukking og borrelåser. Aller helst skal overflaten være glattere enn som så.
– Beskyttelsen over boa-locken måtte tette ned til overdelen på skoen. I tillegg var det utfordrende å finne en borrelåslukking som var sterk nok, sier Gran.

– Hvis du må gå ned på kne eller hvis skoene blir våte, er du avhengig av å ha en veldig sterk borrelås som sitter over lang tid og som ikke svekkes i bruk. Den må være like sterk i hele produktets levetid.

HØYERE FOTBUE
Samtidig er skoen utviklet spesielt for norske føtter.

– Sålen har høyere fotbue som standard. Vi i Norden har høyere fotbue enn resten av Europa. Dette er den eneste skoen vi har som leveres med det, forteller Christian Gran. For skikkelige arbeidssko er det viktig å ha bredde i kolleksjonen. Føttene er forskjellige, og da snakker han om mer enn bare størrelse.

– Vi har også utviklet en ny skaftestøvlett spesielt for næringen. Den har PU-film på utsiden slik at den er vanntett, så har den ekstra forsterkede ankelstøtter til beskyttelse og støtte, og innvendig lining så den er skånsom mot huden helt opp i skaftet, sier Gran.

SMÅ KUNDER
Selv om Nortura var med og utviklet vernemokasinene, så selges de til alle. Både store og små bedrifter.

– Det er et prinsipp vi har: Ingen kunde er for liten. I fjor hadde vi 12 239 handlende kunder. Det betyr at vi hadde en omsetning på 32 000 kroner pr. kunde, forteller salgs- og markedssjefen. Selv om hvite frakker er mer standardprodukter og færre nyutviklede detaljer, så er det forskjeller der, også. Ikke bare i merkingen for ren eller skitten sone:

ETISK PRODUKSJON
– Vi produserer i Kina og Thailand, men vi har noe spesialproduksjon av og til. Noen vil ikke ha lommer, for eksempel. Vi kan gjøre spesielle produkter i Estland, og vi har fortsatt egen systue her på Gjøvik med fire årsverk, sier han.

Gran understreker at de som leverer arbeidstøy – både Bekken & Strøm og konkurrentene – ligger milelangt fra skandaleoppslagene som noen av dem som selger klær til forbrukerne, har dratt pa seg.

– Vi har stort sett sporing på alt og prøver å ta frem miljøsertifisering på tekstilene. Oslo kommune har for eksempel revidert produksjonen vår i Kina. Generelt er alt innenfor ≪work wear≫ veldig bra. Det er klart at med de avtalene vi har med de store, er vi nødt til å dokumentere hva vi gjør, sier han.

SVART-HVITT
Nå skal Bekken & Strøm satse mer på fiskeoppdrett.
– Der har vi ikke tatt stor nok del av utviklingen. Derfor utvikler vi nye produkter som er tilpasset den næringen, blant annet med støvler og flyteprodukter. Laksefettet er ganske sterkt, så vi har tatt frem metervarer som tåler det, sier Christian Gran.

Kjøttbransjen har også spesielle krav sammenlignet med resten av næringsmiddelindustrien:
– For eksempel kan du fort se tilgriset ut hvis du bruker hvite produkter og jobber mye med blod. Vi er nødt til å ha mørke modeller for dem som arbeider i områder der de er eksponert for mye blod og søle. Det skjer ofte når vi tar frem en modell i hvit som er tilpasset næringsmiddelindustrien, at vi lager den samme i svart.

Nøkkelord: Renhold, Hygiene, Mattrygghet
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt