Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Henter muskat der pepper’n gror

Henter muskat der pepper’n gror

En karibisk ferieøy forsyner deg med krydder. Hvis det slipper gjennom kvalitetskontrollen i Europa, vel å merke.

Muskatpakking er håndarbeid i Grenada og 85 ansatte pakker muskat på samvirkepakkeriet i Gouyave.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser: Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur- og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

– Hvis du i det hele tatt har hørt om Grenada, så er det sannsynligvis fordi du er gammel nok til å ha lest om den amerikanske invasjonen i 1983. Eller kanskje du kjenner til øya som mål for strandferien. Men visste du at Grenada blir kalt «Krydderøya», og at krydderdyrkingen er så viktig at landet har en muskatplante i flagget?

Nå står Grenada for rundt 20 prosent av muskaten på verdensmarkedet. Det eneste landet som produserer mer, er Indonesia. Muskat kom opprinnelig fra Bandaøyene i Indonesia.

MUSKAT I GUAVA
Grenadas nest største by, med beskjedne 3000 innbyggere, heter Gouyave. Navnet kommer fra frukt – det betyr «guava» på språket til arawakene, som bodde på Grenada lenge før Columbus kom dit i 1498. Men næringslivet, det handler mer om
krydder enn om frukt. – Nå har vi 85 ansatte, får Kjøttbransjen vite på Gouyaves muskatpakkeri. Det samvirkeeide pakkeriet startet etter annen verdenskrig i et forsøk på å konkurrere med plantasjeeierne, som hadde monopol på å pakke og selge muskat.

SJEKKES I VANN
– Fabrikken ble bygd i 1948, og den er eid av bøndene som leverer her, forklarer guiden. Pakkeriet holder nemlig enkle omvisninger for besøkende. Selv under kummerlige forhold er kvalitet en viktig del av jobben. Muskatnøttene sorteres etter hvor mye eteriske oljer de inneholder, rett og slett ved å se om de flyter eller ikke. De som synker, havner i maten – de som flyter, brukes istedet i kosmetikk.

Muskatblomme, som er laget som dekker frøet som skal bli til muskatnøtt, sorteres i. tre kvaliteter: En til mat, en litt lavere kvalitet til pølse og en tredje til kosmetikk.

SJABLONGER
– Vi sender over hele verden, forklarer guiden, og tar med Kjøttbransjen inn på rommet der sekkene males med sjablonger. Singapore, Rotterdam – som er mellomstasjon for mye av muskatnøtt og muskatblomme som skal videre rundt i Europa – og Nordfalks. De store kundene får nemlig egne sendinger, direkte fra den karibiske krydderøya. – Vi har ikke veldig mange leverandører på muskat, forteller salgssjef Glenn Morten Axelsson i Solina Norge – det tidligere Nordfalks. Det er med muskat som med så mye annet krydder: Du får hva du betaler for.

– Vi stiller krav til leverandørene blant annet på eteriske oljer i muskaten. Det har meget stor betydning for smaken. Vi blir betraktet som en krevende handelspartner når vi kjøper inn, ifølge Axelsson.

MANGLER SMAKSKRAV
Det er ikke alle som er like flinke til å stille krav, mener han:
– Vi opplevde ved et større anbud for et par år siden at vi kunne justert ned mengden av muskat til 70 prosent av det en utenlandsk leverandør brukte. Hvis du vanligvis bruker en kilo i en blanding, kunne du fått samme smaken med 700 gram av vår minimumskvalitet. Det blir sett veldig på mikrobiologiske krav, men det er ikke alle som er så flinke til å sette kvalitet i høysetet, sier Glenn Morten Axelsson.

Han forteller om relativt stabil etterspørsel etter muskat i kjøttbransjen.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser, Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur - og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt