Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Frokost på trendtoppen i år

Frokost på trendtoppen i år

Eggeplommer, kardemomme og Midtøsten gir spennende smaker – men det er rundt frokost- og brunsjbordet trendkampen står i år.

De første norske matbloggerne fortalte om shakshuka for flere år siden, men nå begynner det virkelig å ta av.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser: Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur- og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

– Hvis du kun vil ha ett enkelt eksempel på hvor det er vekst å hente på nye trender i år, så heter det shakshuka. Eller shakshouka, om du vil – foreløpig er ikke ordet nok brukt på norsk til at språkkjennerne er enige om hvordan det skal staves. Når de blir det, kan det godt hende den blir hetende sjaksjuka.

EGG OG TOMATSAUS
Kjeder og forbrukere har allerede oppdaget retten. Coop Extra er blant dem som presenterer oppskriften på nettsidene sine. De første norske matbloggerne fortalte om shakshuka for flere år siden, men nå begynner det virkelig å ta av. Det er ganske enkelt egg i en krydret tomatsaus, med brød til. Retten stammer fra landene sør og øst for Middelhavet – om den opprinnelig kommer fra Tunisia eller Israel, eller Egypt, Algerie, Libya eller Marokko, for den saks skyld – avhenger av hvem du spør.

Det finnes et utall oppskrifter og mange varianter av hvilke grønnsaker og krydder som hører med. Men felles er gjerne en tomatsaus som lages og helles i en ildfast form og egg som knekkes oppi fordypninger i tomatsausen før det hele puttes i ovnen, tas ut og spises med brød. Siden det er egg i den, brukes den blant annet til frokost og brunsj, men den kan også være lunsj eller middag.

EGGEPLOMMESMAK
Shakshuka er en god illustrasjon på tre av de store trendene på matfronten i 2017, slik mange analytikere ser dem. Etniske frokoster, en smak av eggeplommer, og mat fra Midtøsten.

Den amerikanske restaurantorganisasjonen NRA har spurt medlemmene sine om hva som er hett i år, og mer enn to av tre peker på etniskinspirerte frokoster. Eggerøre med chorizo og frokostburritoer er eksempler. Krydderleverandøren McCormick trekker også frem internasjonale frokoster som den fremste av årets trender. Nye kornsorter er en viktig del den tiden på dagen, men også pytt i panne-slektninger med for eksempel lammekjøttdeig, kikerter, squash og skhug. Skhug – eller sahawiq eller zhug – er en saus fra Midtøsten med blant annet chili, spisskummen, kardemomme, koriander, hvitløk og persille.

Det er også McCormick som peker ut eggeplommesmaken. Supper og gryter med stekte eller posjerte egg på toppen, eller rett og slett spekede eggeplommer. Eggeplommer som legges i salt og brukes som smakstilsetning etter at de er ferdige.

MIDT-ØSTEN
2017 byr på enda en trend som shakshuka er en del av. Krydderleverandørene og oppskriftsformidlerne søker stadig mer til MidtØsten for å hente inspirasjon, skriver fagbladet Meat + Poultry. Skhug er allerede nevnt. Baharat er en annen krydderblanding fra de østlige middelhavslandene: Svart pepper, spisskummen, kardemomme, nellik, koriander, muskat og paprikapulver. Skal vi gå enda mer detaljert til verks, peker mange ut kardemomme som enkeltkrydder.

Kokk og trendgranskningssjef Greg Kaminski i Synergy Flavors mener at kardemomme kommer til å ta plassen som ingefær har hatt og forteller om firedobling i produktlanseringer med kardemomme.
– Den kan brukes i både søte og krydrede retter, den passer i både skandinaviske og indisk mat og den styrker og fremhever andre smaker, sier Kaminski til fagbladet Nutritional Outlook.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Kjøttforedling og ingredienser, Hjelpe - og tilsetningsstoffer, Krydder, Marinade, Natur - og kunsttarmer, Stivelse, Tilsetning

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt