Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Tema / Forsker med tanke på kortreist emballasje

Forsker med tanke på kortreist emballasje

Forskning må til for å beholde emballasje-ekspertene i Norge. Firmaet Tommen Gram snakker varmt for kortreist emballasje.

Jan Brunborg (fra venstre), Steinar Harjo og Finn Robert Müller er opptatt av å forske og innovere for å sikre seg konkurransefortrinn.

Søk og finn leverandør i Bransjeoversikten: Pakking og Emballasje: Emballasje, Etikettering, Palletering, Plast, Vekter

– På Emballasjedagene i november gikk Nofima gjennom forskningsprosjektene som pågår. Vi var med på nesten alle. Det er et strategisk valg som Tommen Gram har gjort, sier Steinar Harjo.

Han er key account manager for næringsmidler hos emballasjeprodusenten med trøndersk fortid og internasjonal nåtid.

NORSKE EKSPERTER
– For å klare å bevare og utvikle kompetanse i Norge på emballering og matsikkerhet, er vi avhengige av å ha eksperter her. Skal vi ha eksperter her, er de nødt til å ha prosjekter å jobbe med, oppsummerer Finn Robert Müller, som er administrerende direktør for Tommen Gram Folie. Halvparten av de 60 ansatte i Tommen Gram arbeider på fabrikken på Levanger.

«Kortreist» er nemlig ikke noe som bare gjelder maten:
– Vi får påtrykk fra dagligvaren, som ønsker å ha kortreiste varer. Det å ha produksjon i Norge er kommet mer tilbake, konstaterer markedssjef Jan Brunborg.

I FORKANT
– Samtidig vet vi hvordan prisnivået er i Norge og at det er dyrere å produsere her enn i Øst-Europa og Asia. Svaret er det samme: Forskning. Det lønner seg nemlig å ligge i forkant med å utvikle nye produkter.

– Dagens forskningsprosjekt gir morgendagens omsetning. Vi er nødt til å skille oss ut fra standardproduktene som leveres fra Asia og Øst-Europa, sier Finn Robert Müller.

DET GRØNNE SKIFTET
Fjorårets mest brukte nyord passer også som overskrift på emballasjeutviklingen, mener Jan Brunborg. «Det grønne skiftet». Grønn PE, for eksempel basert på sukkerrør fra Brasil.

– Bioplast eller råolje – det som kommer ut i den andre enden, er helt likt. Egenskapene til plasten på grønne råstoffer er helt identiske med egenskapene til fossil plast. Utfordringen er at det er cirka dobbel pris på råvaren, sier Müller.

– Vi tror at de prisene kommer til å synke etter hvert som vi får opp volumet, og så er vel økonomien mer skikket til å tåle den økningen, mener han.

Emballasjen står bare for en liten del av prisen på et kjøttstykke, og Müller tror forbrukerne tåler de kostnadene i større grad enn for noen tiår siden.

UFORTJENT
– Samtidig som alle prater om det grønne skiftet, er plast et stoff som er ufortjent uglesett. Hadde det ikke vært for plasten, ville vi hatt et langt større avfallsproblem enn i dag, ifølge Jan Brunborg.

Han forteller om pilotprosjekt på Romerike med å skille de forskjellige typene plast. Tommen Gram tar gjerne tilbake resirkulert plast for å bruke i nye produkter.

– Der har vi en utfordring i Norge. Emballasjen til kjøtt består av laminat. Det vil si at det er både nylon og PE i plasten, forklarer Finn Robert Müller.

PADS TIL OVNEN
Det gjør at det ikke er mulig å få resirkulert og solgt den, og den må energigjenvinnes. Men nå arbeider Tommen Gram med å utvikle en folie som har sperresjikt mot vanndamp og oksygen, men som også kan materialgjenvinnes. Müller tror prototypen er klar allerede i 2017. I dag finnes det folie med sperresjikt uten nylon, men den kan ikke dyptrekkes.

– Så jobber vi med pads – den som skal suge opp fukt og blodvann. Vi jobber med å utvikle en type pad som er brukbar i stekeovnen. Da må den i hvert fall tåle 250 grader. Og vi har også ønske om å få fram en som kan brukes på grill, sier Finn Robert Müller.

Nøkkelord: Emballasje, forpakning
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt