Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Villedende om kjøtt

Villedende om norsk kjøttforbruk

Leder nr. 6 /2016, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Kjøttkonsumet her i landet er stabilt og har vært stabilt de siste fem–seks årene.

Lar norske medier seg villede av organisasjoner og enkeltpersoner som ønsker at kjøttforbruket i Norge skal ned? Spørsmålet er relevant å stille bl.a. etter et oppslag i VG nylig der organisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH) hevder at vi her i landet hadde en nedgang i kjøttforbruket i fjor på to kilo pr. person. Beregningene som FIVH har gjort er visstnok basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ny rapport: Så mye kjøtt spiser du i løpet av livet (vg.no - 09.08.2016)

 

Informasjonen fra FIVH må ikke tas for god fisk (for ikke å si godt kjøtt). Kjøttkonsumet her i landet er stabilt og har vært stabilt de siste fem–seks årene. Det viser både bransjens egne tall basert på rapporter fra kjøttbedrifter og slakterier, samt eksterne tall fra bl.a. Flesland markedsinformasjoner.

Et interessant spørsmål i den sammenheng er følgende: hvorfor ønsker noen, i dette tilfellet FIVH, å gi et inntrykk av at nordmenn er i fred med å miste lysten på kjøtt? Det framstilles nærmest som en dyd at kjøttspisingen angivelig reverseres. Og vi er inne i den samme svart/hvittdiskusjonen som vi har opplevd de siste årene. Det vil si ja eller nei til kjøtt. Mitt utgangspunkt er at det ikke bør være noe enten eller når vi debatterer kjøttforbruk. Hvorfor ikke fokusere på den utmerkede kombinasjonen kjøtt og grønnsaker innebærer for vårt kosthold?

Ingen i norsk kjøttbransje har noe imot at nordmenn øker inntaket av grønnsaker. Det skulle bare mangle. Men det er (og skal være) plass til både kjøtt og næringsrike grønnsaker på norske middagsbord. I artikkelen i VG gjentas også tesen om at mindre kjøtt = bedre helse. Også det en påstand som framsettes i mediene med ujevne mellomrom. At mange, særlig unge og gamle, sårt trenger de proteiner og mineraler som finnes i kjøtt, særlig rødt kjøtt, nevnes knapt. Derimot blir kreftfaren trukket fram.

Og apropos kjøtt og kreftfare: en ny norsk studie peker mot at jernet i rødt kjøtt kan ha mindre å si for risikoen for tarmkreft enn vi trodde. Derimot kan flerumettet fett (f.eks. i fet fisk) skape farlige stoffer i tarmen. Jo mer flerumettet fett maten inneholder, desto mer av de farlige stoffene blir dannet i fordøyelsesprosessen. Forskere ved Nofima og NMBU brukte nemlig en kunstig mage og tynntarm for å undersøke hva som skjer under fordøyelsen av både storfekjøtt, svin, kylling og laks.

Dette viser at «hetsen» mot kjøtt i folkehelsesammenheng, må opphøre. Det blir feil å legge skylden på kjøtt og kjøttinntak når årsakene til livsstilsykdommer som kreft og overvekt skal plasseres. Hvorfor ikke kombinere vegetabilske produkter med kjøtt (og fisk) og på den måten oppnå det optimale resultatet?

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 6, 2016.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt