Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Urimelig kritikk av konsesjongrenser

Urimelig kritikk av konsesjongrenser

Leder nr. 4 /2014, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Et moderne kyllinghus, med en dyktig og motivert bonde, er det beste utgangspunktet for en god produksjon.

I denne utgaven av Kjøttbransjen bringer vi et intervju med en ung, motivert og ikke minst energisk kyllingprodusent fra Jæren. En 20-åring som ønsker å satse helhjertet på dette yrket og som nå øyner håp om å kunne realisere drømmen. Årsaken er regjeringens signaler om at konsesjonsgrensene for kyllingproduksjon økes fra 140 000 til 280 000 kylling pr. år.

Økte konsesjonsgrenser gir motiverte fjørfeprodusenter (Bladet Kjøttbransjen nr. 4, 2014)

Kritikken mot regjeringen i denne saken har vært heftig de siste ukene og argumentene mot har vært mange. Det hevdes at vi nå beveger oss mot et industrilandbruk her i landet og noen påstår at denne omleggingen er en trussel mot norsk dyrehelse. Etter min oppfatning faller mye av denne kritikken på sin egen urimelighet. Konsesjonsgrenser som representerer mindre enn ett årsverk i arbeidsinnsats, innebærer lav utnyttelse av bondens  investering i kunnskap og kompetanse. Det er et problem!

Ut fra argumentasjonen kan man få inntrykk av at «alle» som driver med kyllingproduksjon i Norge i dag, vil være oppe på konsesjonsgrensen i løpet av kort tid når utvidelsen kommer. Det er selvsagt ikke tilfelle. Her er det snakk om gradvis økning slik at de som er motiverte, får større spillerom og kan øke sin produksjon – selvsagt forutsatt at markedet ønsker mer kylling.

20-årige Håkon Oftedal er altså en av disse. Hans produksjon blir selvsagt ikke mer dyrefiendtlig og industrialisert, selv om han får anledning til å bygge et kyllinghus nummer to på gården.

Tvert imot: Et moderne kyllinghus med en dyktig og motivert bonde, er det beste utgangspunktet for en god produksjon. Vektlegging av hygiene, dyrevelvelferd og helse i produksjonen er større jo mer profesjonell og  kunnskapsrik bonden er.

Så blir det fra enkelte hold hevdet at det som nå skjer kan føre til overskudd på kylling her i landet. Også det er etter min mening en feilslutning. Oppegående bønder vil ikke produsere kylling de ikke får solgt. I dag samarbeider kyllingprodusent og slakteri godt om produksjonsplanlegging. Det sammen med det faktum at kylling ikke er underlagt tradisjonell markedsregulering (ikke mottaksplikt), sikrer at det ikke produseres mer kylling enn hva markedet tar unna.

Det er ingen grunn til å tvile på at fremadstormende bønder som Håkon Oftedal vil klare å nå målene som settes. For landbrukets del er det bokstavelig talt mer matnyttig at han bruker alle sine krefter på kyllingproduksjon, framfor å dele seg på snekkeryrket og bondeyrket. Det burde være innlysende.

skillelinje

Dyktige NM-vinnere

Resultatene fra årets NM i kjøttprodukturer er klare og viser at standarden på de beste produktene er imponerende høy. Derfor er det all grunn til å gratulere årets NM-vinnere med fremragende produkter. Produkter vår bransje kan være stolte av. Her finner dere komplett liste over vinnere i alle klasser. Det bør være svært hyggelig lesning.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt