Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Trist sorti for Grindheim

Trist sorti for Grindheim

Leder nr. 2 /2016, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Bedriften med base i Åsane utenfor Bergen sentrum har alltid vært i fremste rekke når det gjelder produktkvalitet og mattrygghet.

For et par uker siden kom meldingen om at kjøttbedriften Grindheim i Bergen var historie. Ledelsen gikk selv til skifteretten og meldte oppbud. Trist, vemodig og ikke minst svært beklagelig for den frittstående del av kjøttbransjen. 

123 års kjøtthistorie er over (bladet.kjottbransjen.no - 1.03.2016) 

At denne vestlandsbedriften hadde økonomiske utfordringer, viste vi. De siste årene har omsetningen gått ned og resultatene har uteblitt. Å peke på konkrete årsaker til utviklingen i bedriften, er vanskelig og for så vidt uinteressant akkurat nå. Poenget er at ledelsen i Grindheim tok ansvar og avsluttet det hele før ting kom ut av kontroll. Slikt står det respekt av. 

Samtidig er det interessant og ikke minst viktig for andre bedrifter i vår bransje å trekke lærdom av det som har skjedd i Bergen. Bedriften satset tungt i storhusholdningsmarkedet og når dette markedet delvis sviktet og marginene ble stadig dårligere, hadde ikke bedriften et fullgodt alternativ å ty til dagligvaresegmentet.

Offshore-krisen rammer kjøttbedrifter hardt (bladet.kjottbransjen.no - 15.02.2016)

Bladet Kjøttbransjen besøkte for nøyaktig 10 år siden Grindheim. Den gang brukte vi tre sider på å beskrive en «historisk» hendelse i kjøttbransjemiljøet i Bergen. For aller første gang siden Gilde etablerte produksjon i Eidsvåg på 60-tallet, ble nemlig et flunkende nytt kjøttanlegg tatt i bruk i landets nest største by. Grindheim hadde investert 20 millioner kroner i et topp moderne anlegg og utsiktene syntes svært gode. I lys av dette, blir det ekstra vemodig at bedriften nå er historie.

Bedriften med base i Åsane utenfor Bergen sentrum har alltid vært i fremste rekke når det gjelder produktkvalitet og mattrygghet. Men også i forbindelse med teknisk utvikling holdt bedriften en høy profil. Men det er på et annet område Grindheim virkelig har vært et forbilde for mange andre kjøttbedrifter her i landet. Stikkordet er kompetanseutvikling. 

Knapt noen annen bedrift i kjøttbransjen har de siste 10–15 årene satset så målrettet på å heve kompetansen og kunnskapsnivået hos sine ansatte. Da diplomfagutdanningen ble lansert for noen år siden, var Grindheim med, og da KLF lanserte et internasjonaliseringsprogram for kjøttbedrifter, var bergensbedriften med også på dette opplegget. 

Det er med andre ord et fyrtårn av en kjøttbedrift som nå ikke lenger er en del av den norske «kjøttfamilien». Da far Helge og sønn/påtroppende daglig leder Audun viste oss rundt i det nye anlegget for 10 år siden, ble vi minnet på at stål og maskiner er vel og bra, men definitivt ikke nok med tanke på sunn og framtidsrettet drift: 

«– Våre ansatte er nøkkelen til framgang. Uten motiverte og kunnskapsrike medarbeidere, kan vi bare pakke sammen», var de kloke ordene til Helge Grindheim i 2006. Når disse ordene nå dessverre har fått aktualitet, må det understrekes at det er til tross for – ikke på grunn av bedriftens offensive holdning til kompetanseutvikling og opplæring.

Uansett er det slutt på en bedriftshistorie som startet så tidlig som i 1893. Trist, men sant!

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 2, 2016.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt