Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Snever testing

Snever testing

Leder nr. 10 /2012, Av redaktør Per A. Sleipnes.
- Jeg savner tester som i større grad baserer seg på smak og konsistens enn kun innhold av karbohydrater og protein.

til_nett

Ansvarlig redaktør: Per A. Sleipnes

Såkalte tester og bedømminger av ulike kjøttprodukter er blitt en hit i mediene – både i etermedier og i aviser/magasiner. Fantasien er stor både når det gjelder vinkling og ikke minst sammensetning av testpanel. Eller skal vi heller si mangel på testpanel? For faktum er at mange av testene som gjøres på alt fra kjøttboller, via julepølser, til pizzatopping, er svært snevre. Ja, det er fristende å karakterisere mye av testingen som nokså mangelfull.

For det handler selvsagt ikke kun om prosentandelen kjøtt i for eksempel en kjøttbolle når smak og konsistens skal bestemmes. Selvsagt er kjøtt den viktigste ingrediens i produkter som pølser og kjøttboller, men det hjelper ikke med 95 prosent kjøtt om kjøttbollen, kjøttpølsa eller salamien ikke framstår som et godt produkt og smaker utmerket. I en Dagblad-test av kjøttboller nylig, fikk vi vite at kjøttinnholdet varierte mellom 50 og 95 prosent. Hva så?

Alle med en viss peiling på bearbeidingsprosesser knyttet til kjøtt, vet at stivelse, salt, krydder, bindemiddel og fett må tilsettes i en viss mengde for å oppnå en konsistens og en smak som den jevne forbruker kan godta. At det er variasjoner i hvor mye kjøtt den enkelte produsent putter i kjøttpølsene, er heller ingen sensasjon.

Jeg savner tester som i større grad baserer seg på smak og konsistens enn kun innhold av karbohydrater og protein. La noen av kjøttbransjens mange dyktige fagfolk smake seg gjennom produkter. Tester basert kun på innholdsdeklarasjonen på  pakningen blir for snevre.

Ernæringsfysologer er opplagt dyktige på sitt felt og vi trenger disse for å guide og rettlede. Men i en guide til smakfulle kjøttprodukter, er det ikke tilstrekkelig med eksperter på ernæring. Resultatet kan bli at produkter som den jevne forbruker ikke vil ha, går seirende ut av tester. Det var vel ikke intensjonen?

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt