Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Slå ring om Elitelaget!

Slå ring om Elitelaget!

Leder nr. 07 /2015, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Vi trenger kompetente folk som kan «snakke opp» kjøtt og kjøttprodukter.

Etter nær 23 års eksistens, kan Kjøttbransjens Elitelag snart være historie. Mangel på deltagelse fra bedrifter i den frittstående del av kjøttbransjen, er hovedårsaken til det. Et trist scenario og ikke minst en situasjon som reduserer kjøttbransjens mulighet for å vise fram det produktmangfold og den produktkvalitet som faktisk finnes i hele vår bransje.

Kjøttbransjens Elitelag risikerer å bli lagt ned (bladet Kjøttbransjen nr. 7, 2015)

I et intervju inne i bladet uttrykker kompetanseansvarlig i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug, både skuffelse og frustrasjon over tingenes tilstand. Det har jeg forståelse for. Lynghaug har gjennom mange år vært en pådriver i kompetansearbeidet i kjøttbransjen. Både på bedriftsnivå og via NHOsystemet.

Han vet hva bransjen går glipp av om Elitelaget blir borte. I en tid hvor kjøttproduktene fremmedgjøres, ingen helt skjønner hvem eller hva matindustrien er, eller hvor maten egentlig kommer fra, er det viktigere enn noensinne med et Elitelag. Det er behov for å ha noen fagpersoner som kan fronte bransjen og så å si personifisere kvaliteten.

Med andre ord: vi trenger noen som kan slå fast at kjøttprodukter som skal ut til forbruker er produkter bransjen kan stå inne for. Enten det dreier seg om salami, spekeskinke eller biffutskjæringer, snakker vi om produkter som ikke bare lages av maskiner, men er utviklet og produsert av fagfolk.

Vi trenger også kompetente folk som kan «snakke opp» kjøtt og kjøttprodukter. En trend vi ser tydelig er at bransjens aktører stadig oftere blir oppringt fra skoler som ønsker besøk fra kjøttbransjen. Knapt noen av bedriftene har personer de kan/ vil avse til dette. Dette kunne (og burde) vært en gylden mulighet til å nå ut med det «glade kjøttbudskap».

Også på større arrangementer, som nå sist i Oslo på håndverkets dag, hvor nesten ingen av laugets bedrifter hadde folk å avse til å stå på en stand og snakke med ungdommen om egen bransje, ville det vært svært nyttig å kunne la et landslag stille opp.

Og her er vi ved sakens kjerne: Hvis ikke kjøttbransjen er villig til å så, hva skal vi høste da? Elitelaget er et redskap også for å få flere norske ungdommer til å satse på jobb i kjøttbransjen. Ønsker vi virkelig en mframtidig kjøtt- og fjørfeindustri uten norsk arbeidskraft i produksjonen?

Fra 2015 skal Kjøttbransjens Elitelag etter planen omstruktureres. Fra dagens modell med 10 medlemmer som deltar i maksimum fire år, skal laget nå bestå av seks personer og uten tidsavgrensning. Laget skal desentraliseres og aktivitetene rendyrkes mot rekruttering. Vi får endelig håpe at denne omstruktureringen går sin gang og at ikke punktum settes etter 23 år.

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 7, 2015.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt