Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Neppe grunn til krisemaksimering!

Neppe grunn til krisemaksimering!

Leder nr. 1 /2019, av redaktør Per A. Sleipnes.
– La oss fokusere på de positive sidene ved Norsk kjøtt. Det er sunt, godt og bærekraftig!

Trenden synes klar, i hvert fall om en skal legge til grunn det som blir presentert i ulike sosiale plattformer og kommunisert i landets «urbane» medier. Kjøttforbruket går nedover på bekostning av et mer vegansk kosthold. Fortsetter det slik, vil det knapt være kjøttspisere i Norge om 20 år. Men er dette et riktig bilde av dagens situasjon? Og har kjøttbransjens aktører grunn til å frykte framtiden?

Jeg velger å svare et betinget nei på begge disse to spørsmålene. Ikke primært fordi jeg representerer bransjens fagblad, derimot på basis av innspill i debatten vi har opplevd de siste uker og måneder. Men det er neppe tvil: flere og flere forbrukere velger et kjøttfritt kosthold, men noen «folkeaksjon» mot kjøtt tror jeg definitivt ikke det handler om.

I en undersøkelse som Sentio Research Norge gjorde nylig, svarte 67 prosent av utvalget at de ikke har planer om å spise mindre rødt kjøtt i årene framover – til tross for trenden jeg pekte på innledningsvis. 29 prosent svarer at de har kuttplaner. Men til tross for at det er trendy å hevde at kjøttforbruket er eller skal kuttes, viser det seg at nettopp det sitter langt inne blant unge.

Da Gunhild Stordalen for tre–fire uker siden presenterte EAT/Lancet-rapporten, var det mange i vår bransje som på forhånd hadde bange anelser. Ville rapporten avvise kjøtt og kjøttproduksjon totalt, eller ville den være «snill». Svaret er vel at den havnet på «mellomdistanse». Rapportens budskap var for så vidt klart: Intet mindre enn menneskenes helse og klodens overlevelse står på spill om ikke folk flest kutter kraftig i kjøttforbruket. For Stordalen finnes det tydeligvis ingen en annen «matvei» enn EAT-dietten, der det globale kjøttforbruket er halvert og grønnsaksforbruket doblet?

Ifølge en av rapportens viktigste bidragsytere, svensken Johan Rockström, er faktisk norsk kjøtt og måten dette kjøttet produseres på, et eksempel til etterfølgelse for andre land på kloden. Poenget til Rockström er at norsk landbruk produserer protein til menneskemat basert på beitemark som ikke kan brukes til å dyrke f.eks. korn og grønnsaker. Slik sett framstår EAT-rapporten, merkelig nok, både oppløftende og litt «nedslående» for norsk kjøtt og kjøttproduksjon.

Det nedslående dreier seg om rådene rapporten gir og den strenghet i mengde den opererer med når det gjelder folks kjøttinntak. Med 14 gram kjøtt pr. dag, slik rapporten henviser, blir det garantert magert for dem som lever av å selge kjøtt og kjøttprodukter her i landet. Og med dette som bakteppe, bør alle som ønsker å satse på en trygg framtid i vår bransje, tenke nytt. Vegetarprodukter vil øke i volum de nærmeste årene og noe av dette volumet må og bør norske kjøttbedrifter sikre seg.

Men som sagt: kjøtt vil i overskuelig framtid være fast inventar på folks spisebord. En god mediestrategi nå kan være å roe ned debatten ved å la være å diskutere detaljer, dempe polariseringen og fokusere på de positive sidene ved kjøtt. Sunt, godt og bærekraftig!

Les tidligere ledere i bladet Kjøttbransjen.

Les aktuelle saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt