Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Nå trenger vi en dugnad for svinekjøtt

Nå trenger vi en dugnad for svinekjøtt

Leder nr. 5 /2018, av redaktør Per A. Sleipnes.
– I skrivende stund har vi mer enn 5000 tonn svinekjøtt på lager og dette store lageret koster næringa rundt en kvart milliard kroner.

Den varme og fine forsommeren, særlig i den sørlige halvpart av kongeriket, har vært gunstig med tanke på salg av svinekjøtt. Dagligvarekjedene melder om rekordsalg av grillprodukter og grilling i Norge er ensbetydende med høyt salg av svinekjøtt – først og fremst i form av pølser og andre produserte kjøttvarer.

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

Dette er medaljens forside
Men problemene i svinemarkedet kan dessverre ikke alene bøtes med høyt salg av grillprodukter – selv om det selvsagt hjelper kraftig på. Realiteten er nemlig at det i Norge nå produseres tre prosent mer svinekjøtt enn vi trenger.  Dette gir ca. kr 1,85 for lav utbetalingspris pr. kg kjøtt, og en samlet næring taper 250 millioner kroner i året.

Hva skal til for å avhjelpe den prekære situasjonen vi nå har og hva må næringen foreta seg for å hindre at den negative utviklingen akselererer? En ting er klart: dersom alle norske svineprodusenter reduserer purketallet, vil vi oppnå en sterk lønnsomhetsforbedring på de gjenværende purkene og bedre plass for smågrisen. I neste omgang gir dette også bedre dyrevelferd.

Kostnadene med å produsere for mye svinekjøtt, er ekstremt store for svinenæringa. I skrivende stund har vi mer enn 5000 tonn på lager og dette store lageret av svinekjøtt koster altså næringa rundt en kvart milliard kroner. Dersom alle svinebønder reduserer purketallet med fire prosent, kan vi samtidig øke slaktevektene noe, slik at vi også får en mer optimal vekt på slaktegrisen.

Enkelte hevder at det er den høye effektivitetsgraden som bidrar til problemene. Det er en sannhet med modifikasjoner. Forutsatt at vi fortsatt klarer å opprettholde en god dyrevelferd, er det ikke tvil om at vi produserer billigst med stor produksjon pr. mordyr. Kostnaden ved selve purka fordeles på flere smågriser. Det er derfor bedre å redusere purketallet enn å redusere ytelsen på purkene, dersom målet er å få ned totalprodukjonen av svinekjøtt.

Kjøttindustrien og ikke minst handelen kan gi sitt bidrag gjennom produktutvikling og markedsføring. Det bør være rom for å øke forbruket av svinekjøtt, særlig i den årstiden vi er inne i nå. Skal vi klare å snu den negative trenden med oppopphopning av svinekjøtt på lager, kreves en dugnad der både bonde, butikk og bransjen tar ansvar.

Les tidligere ledere i bladet Kjøttbransjen.

Les aktuelle saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Nøkkelord: Svin, overproduksjon
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt