Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Løft for kjekjøtt

– Ta vare på kjøttressursene

Leder nr. 1 /2017, av redaktør Per A. Sleipnes.
– At kjekjøtt blir gjenstand for positiv oppmerksomhet er gledelig!

Kje som kjøttråvare har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Mye på grunn av NRKs forbrukermagasin der nettopp kje og høns har fått bred omtale de siste ukene. At kjekjøtt blir gjenstand for positiv oppmerksomhet er bra og ikke minst velfortjent. Flere av våre frittstående slakterier tilsluttet KLF, slakter da også i dag kje med tanke på å løfte denne gode kjøttråvaren.

Kjøttbransjen ønsker mer kjekjøtt (kjottbransjen.no - 25.01.2017)

Og la det være slått fast: kjøttbransjen er opptatt av å utnytte flere kje som matressurs. I fjor ble det slaktet 15 000 kje i Norge, en økning på 78 prosent fra 2012. Veksten skyldes større og mer målrettet satsing både i kjøttbransjen, blant bønder og i dagligvarebransjen på å bringe kje ut til forbrukerne.

I forrige utgave av Kjøtt & Eggprodusenten skrev vi om Arktisk Kje. Et spennende initiativ tatt av drøyt 34 geitebønder i Nordland og Troms. Med drahjelp fra en kjent og velrenommert kjøttbedrift som Mydland i Tromsø, har Arktisk Kje virkelig klart å sette kjekjøtt på menyen i nord. Dette bør være en stor inspirasjon for andre som vurderer å satse. Vi kan jo også nevne Tynset-ekteparet Rønning som via sitt selskap Heidrun AS gjør suksess med foredling kjekjøtt.

Arktisk Kje øker kjekjøttprisen med 50 prosent (produsenten.kjottbransjen.no - 13.01.2017)

De tar imot bukkekillinger fra lokale melkegeit-bønder og lager bl.a. spekemat av kjøttråstoffet. Mange geiter, spesielt hanndyrene blir avlivet rett etter fødsel fordi kostnaden med å ale dem opp er mye høyrere enn det bøndene får igjen. Det synes ekteparet både er trist og tragisk. Både av hensyn til dyrevelferden og i forhold til ressursutnyttelse. Vi er helt enig. I Norge dreier geit seg nærmest utelukkende om melkeproduksjon, og produksjon av kjøtt er tradisjonelt ikke inkludert i driften. Resultatet er at rundt 23 000 geitekillinger årlig avlives umiddelbart etter fødselen. Her handler det om en fremragende kjøttråvare, som har høy status bl.a. i det spanske og italienske kjøkken. Noe kjekjøtt når også utvalgte norske butikker i sesongen, men foreløpig er volumet beskjedent.

Det å øke norsk matproduksjon, bør og må være en politisk målsetting. Også i global sammenheng blir forsyningssikkerhet og tilgang til proteinrik mat, stadig viktigere. NORAD har f.eks. anslått at verdens matproduksjon må øke med 60 prosent for å holde tritt med befolkningsutviklingen. Det faktum bør være en vekker for alle som bidrar til å kaste høyverdig mat.

Her i landet har tre private slakterier utmerket seg når det gjelder slakt av kje. Ole Ringdal AS på Hellesylt, Jens Eide i Lillesand og Fatland i Ølen. Førstnevnte slakteri har slaktet kje i over 60 år og i fjor slaktet Ringdal i underkant av 1500 kje. Jens Eide AS på Sørlandet slakter nesten like mye kje som Ringdal. Restaurantmarkedet i sør etterspør kje hele året gjennom.

Agderslakteriet leverer også kje som helårsprodukt til Meny og Mega-butikkene på Sørlandet. På Vestlandet slakter Fatland Ølen alle kje som kommer inn til slakteriet. De slakter i overkant av 1000 kje i året, som forbrukerne møter i ferskvaredisker hos COOP og Norges Gruppen, på restauranter og hos bønder med eget utsalg. Alt dette viser at det er mulig å tenke og handle i nye baner.

Les flere saker fra bladet kjøtt- og eggprodusenten nr. 1, 2017.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt