Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Kjøtt-lederne grep ikke sjansen!

Kjøtt-lederne grep ikke sjansen!

Leder nr. 7 /2012, Av redaktør Per A. Sleipnes
- Det må være et ledelsesproblem at lederne ikke ser behovet for økt kunnskap om ledelse.

til_nett

Ansvarlig redaktør: Per A. Sleipnes

Ledere i norske kjøttbedrifter skulle få en gylden mulighet til å bli enda bedre ledere gjennom et helt nytt program for ledelsesutvikling. Et verktøy til egenutvikling og økt vekst i bedriften, var betegnelsen som ble brukt da programmet ble lansert. Dessverre blir dette ikke noe av. Kursprogrammet er avlyst og det skyldes ganske enkelt mangel på interesse. Kun to bedrifter, Nortura og Furuseth, fant opplegget så interessant at de valgte å melde på deltagere.

Dette må sies å være nedslående og ikke minst skuffende. I en tid da bransjen står overfor utfordringer på alle områder, kjenner tilsynelatende ikke bedriftene sin besøkelsestid. For er det noe som kreves for å møte framtidens utfordringer og krav, er det godt lederskap. Omverdenen er i stadig endring og korrekte analyser av denne endringsprosessen kan vise seg å bli gull verdt.

Allerede i forbindelse med fjorårets KLF-landsmøtet i Normandie, ble KLFbedriftene presentert for dette ledelsesprogrammet. Et samlingsbasert undervisningsopplegg, skreddersydd for kjøttbedrifter og støttet av NHO Mat og Landbruk. Programmet belønnet deltagerne med 30 studiepoeng og tidshorisonten var to år.

Så sent som i forrige utgave av bransjebladet ble opplegget behørig presentert og bedrifter oppfordret til å melde seg på. Dessverre med minimal respons. Vi vet at det i mange kjøttbedrifter, særlig de familieide, er et betydelig behov for input når det gjelder strategi, ledelse og forretningsutvikling. Ikke minst er det behov for hjelp til å vurdere framtidige kompetansebehov i den enkelte kjøttbedrift.

Med andre ord en rekke gode argumenter for å gripe sjansen og ta imot tilbudet, men fasiten var altså påmelding fra kun to bedrifter. Dette kan ikke tolkes på noen annen måte enn at bedriftene ikke evner å se sitt eget behov. Det nytter ikke bare å oppgradere anlegg, bytte ut maskinelt utstyr og ansette kvalitetsansvarlige om man ønsker framskritt i egen bedrift. Evne til å ta riktige beslutninger på ledelsesnivå vil bli stadig viktigere. Nettopp det poenget synes det som om mange i vår bransje ikke har fått med seg.

Universitet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på ÅS var en viktig medspiller for ildsjelene bak ledelsesprogrammet. Nå får vi håpe at det byr seg en mulighet på et senere tidspunkt og at ikke alle broer er brent. Det må være et ledelsesproblem at lederne ikke ser behovet for økt kunnskap om ledelse.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt