Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Kjøtt i hardt vær!

Kjøtt i hardt vær!

Leder nr. 4 /2013, av redaktør Per A. Sleipnes.
- Det har nærmest blitt en trend at mer eller mindre kompetente personer – med eller uten tilhørighet til matbransjen – uttaler seg skråsikkert om kjøttets fortredelighet.

At kjendiskokk, mat-klovn og TV-stjerne Eivind Hellstrøm stadig kommer med utspill, kan vi leve med, skriver redaktøren i sin leder i bladet Kjøttbransjen nr. 4 2013

Kjøtt og kjøttprodukter har vært i hardt vær den siste tiden. Overskrifter knyttet til hestekjøttskandalen og påvisning av svinekjøttrester i kebab, har blitt avløst av en ny debatt som dreier seg om hvorvidt kjøtt er fy-mat eller ikke. Dessuten påstander om at kjøtt raserer miljøet og at norske skoleelever blir pådyttet informasjon om kjøtt fra bransjeaktører. Det har nærmest blitt en trend at mer eller mindre kompetente personer – med eller uten tilhørighet til matbransjen – uttaler seg skråsikkert om kjøttets fortredeligheter.

At kjendiskokk, mat-klovn og TV-stjerne Eivind Hellstrøm stadig kommer med utspill, kan vi leve med. Sist gjennom en nokså famøs uthenging av kjøttdeig. Den skal jeg la ligge her. Han er kjøpt og betalt av en TV-kanal for å lage støy.

Litt mer spesielt blir det når matkyndige personer man i utgangspunktet hadde tiltro til, opptrer som løse kanoner på dekk. Jeg tenker på Aftenpostens matspaltist, Yngve Ekern. Han har gjennom mange år hatt betydelig glede av å samarbeide med opplysningskontorene i landbruket, men nå har han tydeligvis lagt Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) for hat. I sin egen avis Aftenposten, få han rik anledning til å regelrett slakte kjøtt som matråvare og samtidig uttømme sin vrede over en lærebok som OEK har vært så «frekke» å la norske skolebarn få tilgang til.

Ikke bestått (kommentar av Yngve Ekern Aftenposten 12.04.2013)

Ekerns argumenter om at kjøttet er miljøfiendtlig og at det er usunt å innta, faller selvsagt på sin egen urimelighet. Hele argumentasjonsrekken bygger på antagelser og «sannheter» som i beste fall er syltynne og også uriktige. En forsøpling av debatten knyttet til mat og helse, med andre ord. Men det som verre er: Aftenposten lar seg bruke til å spre denne propagandaen. For Ekerns arbeidsgiver må jo vite at han har sin egen agenda, sitt eget bokprosjekt «Kjøttfrie dager».

Selvsagt skal en ikke spise kjøttdeig hver eneste dag og like opplagt er det at relativt salt spekemat må nytes med måte. Men en diskusjon som baserer seg på faktafeil og omtrentligheter blir aldri god – selv ikke i Aftenpostens spalter. Når det  hevdes at OEK betaler skolene for å ta inn en lærebok, er det feil. Det er dessuten feil at Nortura betaler noe som helst knyttet til dette og det er feil at staten sponser lærebøker med kjøtt som tema. Læreboka det her er snakk legger vekt på å motivere ungdom til gode matvaner og et variert kosthold både med kjøtt og grønnsaker som basis.

La det være klart: Kjøtt og kjøttprodukter i Norge er trygg og god mat, forutsatt at produktene er kjøpt i regulære norske butikker og opprinnelse er kjent. Norsk dyrehelse er dessuten god. Vi har ikke noe salmonellaproblem verken på gris eller fjørfe og i forhold til andre land behandles dyrene så humant som det er mulig i en industrialisert prosess fra bås til bord. En kjøttindustri/matindustri må vi ha enten vi vil eller ikke. Det er ikke mulig å skru tiden tilbake til hjemmeslakting og hjemmeproduksjon – om det er målsettingen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt