Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Dystre tall for fagopplæringen

Dystre tall for fagopplæringen

Leder nr. 7 /2013, av redaktør Per A. Sleipnes.
- Knapt noen andre bransjer i matindustrien sliter så mye med å dekke dagens kompetansebehov som kjøttbransjen.

69 prosent av norske kjøttbedrifter sliter med å skaffe seg lærlinger, og 43 prosent mangler fagarbeidere. Disse dystre tallene fra NHO Mat og Landbruk viser med all mulig tydelighet at kjøttbransjen står overfor en kjempeutfordring på rekrutteringssiden de nærmeste årene.

Knapt noen andre bransjer i matindustrien sliter så mye med å dekke dagens kompetansebehov som kjøttbransjen. Resultatet av dette er at behovet for utenlandske fagarbeidere hele tiden øker. Ikke at disse ikke gjør en god nok jobb i norske kjøttbedrifter, men det er illevarslende at ikke interessen blant norsk ungdom er større.

Hvordan skal vi møte denne utfordringen og hva kan nye koster i regjeringskontorene bidra med? Bransjen selv tar en hel del skritt for å avhjelpe situasjonen. Ett slikt skritt er NM-arrangementet i forbindelse med Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

NM i kjøttfag er flott reklame for dette viktige faget og opplagt en utstillingsarena for unge dyktige matentusiaster. Under konkurransen på Rådhusplassen kunne publikum med selvsyn konstatere hvor viktig det er å løfte fram kreative kjøttfolk. De som deltok og viste fram sine kvaliteter, skal nemlig på et senere tidspunkt i karrieren serve kunder i landets
ferskvaredisker.

Også OEK sin læreboksatsing er et viktig virkemiddel for å få opp interessen for mat og kjøtt blant de aller yngste. Når nær samtlige elever på barnetrinnet her i landet får tilgang til disse lærebøkene, som handler om mer enn kjøtt som råvare, er det håp om at noen av disse unge kan fatte interesse for kjøtt- og matbransjens mange muligheter.

Vi står foran et regimeskifte i norsk politikk etter at valget ga blå-grønn seier. Det er neppe grunn til å forvente store omveltninger i den forbindelse, men vi kan selvsagt håpe på bedre tider for fagopplæringen her i landet. Det kan behøves når vi vet at våre kjøttbedrifter stadig er på jakt etter pølsemakere, slaktere og kjøttskjærere. Det er også mangel på butikkslaktere som jobber i butikkenes ferskvareavdelinger.

Det må rett og slett legges opp til et system som gjør fagopplæringen innen mat- og kjøttfag mer relevant og virkelighetsnær. En del andre bransjer er i full gang med visse  omlegginger. Kanskje det er behov for nytenkning også i kjøttbransjen?

Lykke til!
Det er grunn til å ønske de nye regjeringspartnerne lykke til i arbeidet med å få på plass en handlekraftig regjering. Vi på vår side er spent på om Flåtten og co. i Høyre følger opp de mange innspill som har kommet de siste årene knyttet til varslede kurs-justeringer i norsk landbrukspolitikk. Stikkordet er markedsregulering, konsesjons-problematikk,  formuebeskatning og tollvern. Forventningene er absolutt tilstede!

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt