Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Leder / Det sunne storfekjøttet

Det sunne storfekjøttet er identifisert

Leder nr. 9 /2017, av redaktør Per A. Sleipnes.
– Det er gledelig at det legges ned betydelige ressurser på å identifisere det sunne storfekjøttet.

I fire år har norske og utenlandske forskere jobbet intenst og målrettet i et forsøk på å finne den helsemessige «sannheten» om storfekjøtt. Arbeidet gjennom disse fire årene har munnet ut i noen interessante konklusjoner som nylig ble lagt fram på et sluttseminar som samlet både kjøttbransje og forskermiljø.

Det er gledelig at det legges ned betydelige ressurser på å identifisere det sunne storfekjøttet. For med mange års nedsnakking av storfekjøtt i mediene, særlig i kreftsammenheng, er det på høy tid at vi får litt «balanse i regnskapet». Det har dette prosjektet bidratt sterkt til.

– Norsk storfekjøtt må snakkes opp (leder bladet Kjøttbransjen nr 9, 2017)

Påstandene om storfekjøttets helsenedbrytende effekt har blitt framsatt med ujevne mellomrom. Tall blir av flere tilfeldig slengt ut og noen har gått så langt som til å hevde at ved å spise mindre kjøtt, særlig storfekjøtt, kunne vi spart samfunnet for 30 milliarder kroner i behandling og pleie. Hvor disse tallene har sin opprinnelse er det vanskelig å fastslå, men kostrådene fra Helsedirektoratet blir brukt som sannhetsbevis.

Når vi nå har fått en grundig gjennomgang av storfekjøttets sammensetning og potensial med tanke på positive helsegevinster er det på høy tid. Prosjektet slår nemlig fast at storfekjøtt har en rekke positive sider knyttet til inntak av viktige stoffer som jern, selen og flere viktige vitaminer. Forbrukerne har heldigvis mange positive assosiasjoner til kjøtt. Det forbindes med god smak og næringsrikhet. For majoriteten av befolkningen oppfattes fortsatt kjøtt som en naturlig del av et variert og sunt kosthold.

Samtidig opplever mange sitt eget kjøttforbruk som for høyt. Alt tyder på at mange forbrukere kobler et for høyt inntak av kjøtt til risiko for enkelte sykdommer. De positive sidene blir dessverre neglisjert, bl.a. takket være den massive negative medietrykket som særlig storfekjøtt har blitt utsatt for. Forhåpentligvis kan prosjektet «Identifisering av det sunneste storfekjøttet » være et viktig korrektiv.

Teoretiske beregninger har av kjøttskeptikerne vært et yndet arbeidsredskap i kampen mot kjøtt. Hva med å legge praktisk tilnærminger til grunn og hva med å sjekke situasjonen i land vi kan sammenligne oss med? Norge lå for to år siden på 14.-plass i verden når det gjaldt levealder. Alle land foran oss på denne statistikken hadde større kjøttforbruk enn Norge – med ett unntak – Japan. Data for kjøttkonsum i 2009 lå på 66 kg/år pr. innbygger i Norge.

Gjennomsnittlig kjøttkonsum i de 13 landene med lengre levealder enn i Norge, var 87,2 kg, eller 32 prosent høyere enn det norske. Australia med 111,5 kg/år har 6.-plassen på levealdersrankingen. Italia, Spania og Frankrike, kostholdsforbilder for mange, ligger 20–30 kg/år over oss i kjøttkonsum, og her lever folk lenger. Det ser med andre ikke ut til at redusert kjøttinntak er en avgjørende faktor for et lengre liv.

skillelinje orange

Gratulerer!

I denne utgaven av bransjebladet bringer vi komplette resultatlister for årets juleprodukt-NM. Norges mest omfattende test av kjøttprodukter viser at nivået er høyt. Det er derfor grunn til å gratulere alle bedrifter som denne gang henter hjem medaljer og pokaler i NM.

Les tidligere ledere i bladet Kjøttbransjen.

Les aktuelle saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt