Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Gjestekommentar / Utluftingen har startet

Utluftingen har startet

Gjestekommentaren nr. 1, 2014 er skrevet av Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.
– For den private kjøtt- og fjørfebransjen er signalet om gjennomgang av markedsordningen godt nytt.

- Vi tro og håpe at standpunktene som våre 145 medlemsbedrifter meisler ut, tas på alvor, sier Juul-Hansen.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug valgte samvirkekonferansen på Gardermoen til å tydeliggjøre hva hun vil med en gjennomgang av markedsordningene i landbruket. Et stedsvalg som signaliser at hun tør stå for det hun sier.

Til Grüne Woche tok hun med seg en næringslivsdelegasjon. En rekke av toppene i landbruks- og matbransjen var med for blant annet for å drøfte eksportmulighetene. En satsing som tidligere har vist seg vanskelig, men hun utfordrer på nytt.

Mer enn 500 nordmenn hadde funnet veien til Berlin under Grüne Woche. Landbruksminister, statssekretær og politisk rådgiver var stort sett tilgjengelig hele tiden for «folk flest» som ønsket å snakke med dem. En holdning som varsler at dørene skal holdes åpne.

I disse dager har den nye regjeringen gjennomført sine første 100 dager. I løpet av denne perioden kan en ikke forvente at de store endringene skal være gjennomført. Men departementet fremstår tydelig med nye holdninger, initiativ og vilje. En inkluderende vilje. Det er en stund siden vi har merket det med unntak av enkelte forsøk fra Lars Peder Brekk.

For den private kjøtt- og fjørfebransjen er signalet om gjennomgang av markedsordningene godt nytt. Vi har ventet lenge på en slik gjennomgang ettersom disse er av de mest konkurransevridende ordningene innenfor mat- og landbrukssektoren. Behovet for å se på modernisering av markedsordningene ut fra dagens behov og struktur både i landbruk, matvareindustri og dagligvarehandel er stort. Og vi burde kanskje heller si markedsbalanse; og det er langt flere verktøy som leder til det enn dagens regime for markedsregulering.

Nortura får i dag vel 16 millioner kroner i året for å gjennomføre markedsreguleringen. For oss som følger med i egg- og svinekjøttsektoren er det tydelig at de ikke har løst jobben – det har vært ubalanse i flere av markedene over lang tid. Samvirkeorganisasjonenes store konkurransefordel gjennom forvaltning av markedsreguleringen, må komme til opphør.

Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) ønsker en så stor norsk produksjon som mulig. Mange av våre medlemsbedrifter lever av å drive slakting og eggmottak. Ingen bør tvile på interessen vi har for å sikre et sterkt landbruk med stor produksjonskapasitet. Vi tror dette er et godt grunnlag for godt forretningsmessig samarbeid og langsiktige relasjoner mellom bønder og våre medlemsbedrifter, til beste for begge parter.

Og når LMD har startet utlufting, får vi tro og håpe at standpunktene, som våre 145 medlemsbedrifter meisler ut gjennom styret i KLF, i framtiden tas på alvor.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt