Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Gjestekommentar / KLF – din sparringspartner!

KLF – din sparringspartner!

Gjestekommentaren nr. 6, 2016 er skrevet av Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF.
– KLFs sekretariatet er der også for eierne av medlemsbedrifter som ønsker å snakke om slike problemstillinger når det blir i tøffeste laget.

Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Alle som jobber i kjøtt- og fjørfebransjen er vel kjent med det marginpresset, effektivitetsjaget og kampen om markedsandelene som råder. Bare i løpet av noen måneder har tre av KLFs velrennomerte medlemsbedrifter måttet gi etter for presset. H. Grindheim AS, Vinje Slakteri AS og Smedstuen Gård AS har kastet kortene, men for Smedstuen Gård gjenoppstod selskapet som Smedstuen AS.

KLF jobber hver dag for å sikre kjøtt- og fjørfebedriftene gode, og best mulig rammebetingelser. Gjennom kontakt med myndigheter, rådgiving mot medlemsbedriftene, etablering av fellesskapsløsninger der bransjen er tjent med det osv, er vårt mål at medlemsbedriftene skal ha mulighet til å skape overskudd og holde virksomheten gående i generasjoner.

I virkelighetens verden foregår det samtidig en kontinuerlig og sterk effektivisering i kjøtt- og fjørfebransjen. I et marked som det norske, med begrenset vekst og små eksportmuligheter, følger dermed ubønnhørlig behovet for strukturering. Like det eller ikke! Slik kjøtt- og fjørfebransjen nå utvikler seg, ser vi at en del bedrifter går veldig bra, mens flere og flere kjenner at trykket mot veggen blir hardere. Nye strategier og investeringsplaner iverksettes for å møte utfordringene, men fortsetter utviklingen blir det nye bedrifter som vil vurdere ulike løsninger for sin framtid. Også exit-løsninger vil for noen være aktuelt.

Jeg ønsker at alle våre medlemmer skal vite at også i slike situasjoner er det OK å snakke med KLF. Selv om vi inderlig ønsker alle medlemsbedriftene våre med videre, ønsker vi også at de som vil/skal/må ut kan gjøre det på en så god måte som mulig. Eierne skal oppleve at de med hevet hode kan endre sin eierposisjon og at det fortsatt er verdier igjen fra generasjoners arbeid.

KLF kan være en sparringspartner og innspillsgiver selv om vi ikke kan løse problemene. Vi har god oversikt og kunnskap om bransjen som vi gjerne deler. Vi har kontakter og samarbeidspartnere som kan være akkurat det du trenger. KLF kan kanskje være snarveien du leter etter når presset blir stort – men det er du som kjenner om og hvor skoen trykker og som må ta kontakt.

Innhold og kunnskap som deles i slike diskusjoner vil alltid være fortrolige i KLFs sekretariat. Informasjonen vil bare brukes slik medlemsbedriften selv ønsker. Selv om vårt ideelle ønske er at alle medlemmene fortsetter i bransjen, så er det også slik at vi husker på Peter Rasztar (tidligere direktør i Swedish Meat i Sverige) sitt munnhell: «det er bedre å eie 50 prosent av noe som har en verdi enn 100 prosent av noe uten verdi».

Les tidligere gjestekommentarer i bladet Kjøttbransjen.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt