Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Gjestekommentar / I den sorte gryte

I den sorte gryte

Gjestekommentaren nr.9 / 2011 av Anne Mari Halsan, adm. direktør i OEK
- I disse dager kan man få inntrykk av at den eneste veien til suksess er å kjøre på med lavkarbo.

Anne Mari Halsan, adm. direktør OEK

Anne Mari Halsan, adm. direktør OEK

I MatPrat er vi helt avhengige av blodfersk forbrukerinnsikt for å lykkes i vår jobb. Noen ganger kan det være fristende å hoppe over dette, tenke at forbrukere tross alt ikke forandrer seg så mye fra år til år og at vi kan «snu bunken» for å spare tid og penger. Men nei, det viser seg gang på gang å være helt feil og en sikker vei til fallitt.

Nå er mat, matlaging, matglede og mattrender et høyinteressetema som engasjerer enormt. Mediene er stappfulle av matstoff i alle valører. I disse dager kan man få inntrykk av at den eneste veien til suksess er å kjøre på med lavkarbo. Det er lett å la seg rive med og tro at dette er en unison og varig trend. Heldigvis sitter vi i MatPrat da med innsikt som forteller at så ikke er tilfelle. Snarere tvert i mot. Det er nok oss i 40-årene som har tatt helt av på dette, det er vi som er journalister og bestemmer på desken i avisene og det er vi som etter hvert opplever et sterkt ønske om å se ut som vi mener å huske at vi gjorde da vi var 25. Også det en illusjon, for øvrig…!

Forbrukerinnsikten sier imidlertid noe helt annet. Unge voksne har en sterkt økende interesse for tradisjonsretter og det å lage klassiske retter fra bunnen av. De setter matglede høyt, og ser i stigende grad maten som det sosiale limet i egen tilværelse. De ønsker balanse og sunnhet, ja. Men de ønsker det innenfor en realistisk og nytelsesorientert ramme. De gidder ikke forholde seg til «ernærings-Taliban» og synes 40-årskostholdskrisen kan holdes innenfor, nettopp, oss 40-åringer.

Dette med tradisjonsretter er noe vi i MatPrat nå tar skikkelig tak i. Vi nevner bare de norske tradisjonsrettene lapskaus, kjøtt i mørke, brennsnut, ferskt kjøtt og suppe, – og utenlandske klassikere som boeuf bourguignon og ossobuco.

Denne trenden passer veldig bra med en av kjøttbransjens store utfordringer; det at store deler av storfeslaktet trenger lang koketid og derfor oftest blir kvernet og blandet med fett og salt før det når forbrukerne. For all del; kjøttdeig og pølser er en viktig del av vårt kosthold, men mye god smak og spennende muligheter blir borte i denne prosessen. Kokte kjøttretter blir også ofte sunnere enn stekte, vi sparer stekefett og får lett i oss mye grønnsaker med tradisjonsretter og klassikere i gryte.

MatPrat vil derfor i flere høstlige aktiviteter imøtekomme de unges interesse for langkokt mat i en gryte, blant annet gjennom en konkurranse der unge vennegjenger bes om å levere den mest overbevisende begrunnelsen til at akkurat de fortjener å vinne MatPrat-kokken hjem. Utover høsten holdes det også kokekurs for vennegjenger med oppfølgende «gryte-kvelder». Forhåpentligvis blir I den sorte gryte en folkebevegelse når de unge innovatørene sprer ringer i vann, slik fårikålen ble det for en del år tilbake…

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt