Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Gjestekommentar / Grill lammekjøtt i år!

La lammekjøtt bli årets vinner på grillen

Gjestekommentaren nr. 4, 2017 er skrevet av Lars Petter Bartnes, leder i Norges bondelag.
- Hvorfor ligger det flere tonn prima lammekjøtt på fryselager, når forbrukerne etterspør mer lam?

Lars Petter Bartnes, leder i Norges bondelag

Forbrukerne vil gjerne spise mer lammekjøtt. Matkjedene har alle muligheter til å få lammekjøtt ut til forbrukerne, også etter at påskens lammelår er fortært.

Norsk lammekjøtt er i særklasse. Det smaker av norsk natur, og er kjær festmat for mange av oss. 28 prosent av forbrukerne ville spist mer lam om det var tilgjengelig, ifølge MatPrat. Dette går rett inn i trenden om naturlig, sunn og ren mat, og bevisste forbrukere som søker etter naturlige råvarer og det opprinnelige.

Vi bønder har tatt dette poenget, og produserer mer lammekjøtt. Det norske landskapet med store fjell- og beiteområder er som skapt for sau og lam, og på få år har situasjonen snudd fra underskudd til overskudd på lammekjøtt. Hver sommer slippes to millioner sau og lam på beite, og de henter om lag halvparten av fôret sitt fra utmarksbeite. Landet vårt har kun tre prosent matjord, men mye større beiteområder. Det er viktig å kunne bruke disse ressursene til matproduksjon.

Næringsmiddelindustrien følger opp med å tilby mer lammekjøtt, og å utvikle nye produkter av lam. Det gjøres et stort arbeid med innovasjon og produktutvikling i industrien. Og vi nordmenn spiser lam som aldri før. Iallfall fårikål om høsten, pinnekjøtt til jul og lammelår til påske. Det er til disse tidene lammekjøttet er lett tilgjengelig i matbutikken.

MatPrat har i sin undersøkelse fra høsten 2016 konkludert med at salget av lammekjøtt kan dobles i Norge. Dette kan bety store tall. Hvorfor ligger det flere tonn prima lammekjøtt på fryselager, når forbrukerne etterspør mer lam? Mye tyder på at det er butikkene som er proppen her. Matkjedene har gode muligheter til å hjelpe industrien og bringe nye produkter fram til forbrukerne.

Jeg utfordrer matkjedene til å tilby flere produkter av lam i butikkene gjennom hele året. Lam kan være så mye mer enn festmat. Lammekjøtt har stort potensial til å bli mer enn sesongmat for smaksbevisste forbrukere, særlig til grillsesongen om sommeren vil kjøtt av lam være en ypperlig nykommer.

Vi er klare for lammecarré, lammepølser, lammebiff, lammeskav, lammekjøttdeig, lammeboller, lammeskank, lammegryte, spekepølse av lam, og enda mer fårikål, pinnekjøtt, fenalår og lammestek!

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt