Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Gjestekommentar / Gi meg jul, Jesus og jævlig dyr ribbe!

Gi meg jul, Jesus og jævlig dyr ribbe!

Gjestekommentaren nr. 10, 2015 er skrevet av Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk
– Over halvparten av oss vil gjerne betale ekstra for matvarer lagd på norske råvarer og som er som er garantert produsert og pakket i Norge.

På kontoret mitt, 100 meter fra Stortingsalen snør det. Det laver ikke akkurat ned, men det blir jul i år også. Mens jeg lurer på om mannen min får lagt gulvet på hytta til jul, må jeg huske å få bestilt råvarene til årets store middagshøydepunkt; juleribba. Det skal være ei skikkelig stor og dyr norsk ribbe. En sånn ribbe som rett og slett smaker himmelsk når julefreden senker seg og engler daler ned i skjul.

For jeg vil nemlig betale. Ikke litt, men dyrt for god norsk råvare, laget av flinke bønder, pakket og skåret i Norge. I fjor fant jeg Gilderibbe på billigsalg til 14.90 pr. kilo før jul. Billigere enn hundepølsa jeg kjøper til bikkja mi. Skal vi le eller gråte? Skal vi bli forbanna eller fortvilet?

Over halvparten av oss vil gjerne betale ekstra for matvarer lagd på norske råvarer og som er som er garantert produsert og pakket i Norge. 56 prosent om jeg skal være helt nøyaktig. Det vet vi fordi vi har gjennomført en landsrepresentativ forbrukerundersøkelse.

Grunnene til å velge norsk mat til jul er mange. Mattrygghet, tradisjon, sunnhet, smak, friskhet, lokalt produsert – listen er lang. Men vet dere hva som er viktigst, for folk, altså for de 56 prosent av oss som sier at de alltid velger norsk mat hvis de kan? Det aller, aller viktigste?

Det er bonden og matindustrien det. Det er å støtte den norske bonden og å støtte norske arbeidsplasser og norsk matindustri. Omtrent 60 prosent sier at det er det viktige. Smak og trygghet, viktig det og, men ikke i nærheten av å være så viktig som deg som produserer maten. Enten du er bonde eller jobber i matindustrien. Det er deg vi kan takke for julemiddagen. Og det skal vi ikke gjøre ved å slenge 14,90 kroners ribba på bordet.

Butikkene sier det er fordi de konkurrerer så mye, at prispresset er så stort, at det er lokkevarer. Men jeg tror de tar feil av hva mange av oss ønsker oss til jul. Det er ikke råbillig ribbe og pinnekjøtt på salg.

Antallet forbrukere som vil betale for norsk mat øker faktisk, den gikk opp med seks prosent fra i fjor. Norske forbrukere får stadig større kjærlighet til den maten vi lager i Norge. Og med kjærlighet kommer det også betalingsvillighet.

Prisen på ribba drukner i resten av jula: hver av oss skal bruke 10 000 kroner bare i julegaver. Får du feber og sår hals i julestria, har 20 halstabletter en kilopris på 839 kroner. Så 200 kroner kiloen for ribbe er ikke dyrt – faktisk er det jævlig billig.

Les tidligere gjestekommentarer i bladet Kjøttbransjen.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt