Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Wagyukalver på plass i Norge

Wagyukalver på plass i Norge

En gang skal de bli luksusbiff på norske tallerkener. Men akkurat nå koser Wagyukalvene seg på beite på Haugalandet.

– De er veldig like Aberdeen Angus, men de har enda bedre lynne, sier Inge Dalva. Bonden på Nedstrand i Rogaland har verdens dyreste storferase gående på idylliske beitemarker med utsikt ned til Boknafjorden.

Over til kjøtt
Sammen med nabo og kompanjong Svein Olav Hundsnes kjøpte han de første Wagyuembryoene fra Nederland i 2010. Senhøsten samme år ble de første «norske» kalvene født og behørig døpt med representanter fra den japanske ambassaden tilstede. Nå er flere produsenter gang med norsk Wagyu.

– Før hadde vi melkeproduksjon. Så paret vi melkekyrne med Limousin, og etter hvert gikk vi mer og mer over til det. Men på sikt håper jeg at jeg skal få bare Wagyu, sier Inge Dalva, som har drevet gården siden 1976.

Nabotips
Wagyu-eventyret begynte med en nabo som hadde arbeidet i Hydro, hadde vært mye i Japan, satte pris på god mat og hadde prøvd den berømte Kobe-biffen.

– Han sa at det måtte vi begynne med. Vi snakket med en bonde i Danmark som ikke ville selge oss embryo, men i Nederland fikk vi kjøpt, forteller Dalva, som også fikk støtte fra Innovasjon Norge.

Han har slett ikke noe problem med å få solgt kjøttet. – Maschmanns Matmarked vil ha alt jeg klarer å produsere, forteller han, og konstaterer at kjøttet passer så godt inn i den norske klassifiseringen. – Det er helt oppe i fettgruppe 5.

130 000 for to okser
Men med marmoreringen, fylden og mørheten er dette kjøtt som forbrukerne er villige til å betale for. – De siste to oksene fikk jeg igjen 130 000 kroner for, forteller Inge Dalva.

Oksene som skal bli til landets dyreste storfekjøtt, behandles omtrent akkurat som andre kjøttferaser.

Felleskjøpet spesialproduserer ekstra proteinrikt kraftfôr etter oppskriften som Hundsnes og Dalva fikk fra Nederland. Den første sommeren går kalvene på vanlig beite. Men det siste halvannet leveåret før slakting, skal ikke Wagyu-oksene ha grønt gress; da går de inne og får spesialkraftfôr og silo. – I siloen har vi forresten tilsatt litt soyaolje, forteller Inge Dalva.

Men øl og massasje?
– Det snakkes om at i Kobe i Japan masserer de dyrene og fôrer dem med øl. Men det gjør vi ikke her. Og det vi har gjort, har vært vellykket, sier Inge Dalva.

Kobe og Wagyu
I Norge er nok begrepet «Kobe-biff» bedre kjent enn rasenavnet Wagyu. Wagyu er betegnelsen på rasen: Wa betyr japansk, eller av japansk stil, mens gyu rett og slett er japansk for ku eller storfe. Kobe-biffen er kjøtt fra Wagyu-okser som må komme fra den japanske byen Kobe eller regionen rundt – altså en beskyttet opprinnelsesbetegnelse, som i tillegg stiller krav til fôring, slakting, vekt, kjøttkvalitet og marmorering. Wagyu-kjøtt produseres også i en rekke andre land rundt i verden.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøtbransjen

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt