Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Ustoppelige superveteraner hos Mydland

Ustoppelige superveteraner hos Mydland

Han arbeider 50 timer i uka, er snart 77 år og startet sine karrierer i Mydland for 54 år siden. Odin Tårnes må være superveteranen over alle superveteraner i norsk kjøttbransje.

Veteranene Odin Tårnes og Tor Berteussen med sosisser myntet på julehandelen. Det er Berteussen som er sjef for pølsene.

Men han er slett ikke alene. En annen Mydland-pensjonst, Tor Berteussen (70), er sentral i opplæringen av nye pølsemakere i bedriften. Snakk om å ta vare på seniorene og utnytte kompetansen disse sitter på.

FIRE GENERASJONER
– Jeg har gitt beskjed til Erik og Kurt om at jeg skal forsøke å holde ut til jeg er 80. Men da er det nok ugjenkallelig slutt. Det passer for øvrig bra i og med at bedriften i 2020 markerer at 100 år er gått siden etableringen, sier Odin Tårnes.

Han har gjennom sin yrkesaktive karriere i familiebedriften Mydland, erfart hele fire generasjoner. Det var nemlig bestefaren til Erik og Kurt Mydland, Henry Mydland, som i 1962 engasjerte superveteranen. Den gang hadde Tårnes ikke spesielle kunnskaper om kjøtt og kjøttforedling. Men det heftet ikke.

H. Mydland AS har mange vinnerprodukter i NM. Se hva de har vunnet tilbake til 2010.

FRIE TØYLER
– Det var i grunnen en ren og skjær tilfeldighet at jeg havnet her. Jeg var i utgangspunktet fisker og bygningsarbeider, men da Henry Mydland ønsket hjelp i bedriften sa jeg ja. Snakk om mentor og lærer for en som den gang var tilnærmet blank på det aller meste innenfor kjøttfaget. Jeg ble i bedriften i 15 år, før jeg flyttet over til konkurrenten her i Tromsø, Brødr. Ingebrigtsen AS.

– I 1982 startet jeg så min egen virksomhet, men i 1994 vendte jeg tilbake til Mydland. Og her har jeg vært siden. Det har vært flotte år med frie tøyler og fritt fram for alle former for uttesting og innovasjon. Å være på samme lag som Kurt og Erik Mydland har vært en sann fornøyelse. Vi har «sittet på samme tofta og rodd ilag», forklarer Odin Tårnes på klassisk nordnorsk vis.

Mydlands «frie menn» i produksjonen, har bidratt med mye når det gjelder innovasjon og produktutvikling, fastslår Erik Mydland som de siste årene har hatt ansvar for produksjonen. Vårt populære sirupssaltede fenalår, er det f.eks. Odin som er arkitekten bak. Denne mannen har en selvdisiplin jeg ikke har sett maken til og hans arbeidskapasitet er unik. Han starter gjerne arbeidsdagen mellom kl. 2 og 3 på natten og så går det jevnt og trutt i 10 imer, sier Erik Mydland.

Arktisk Kje øker kjekjøttprisen (bladet Kjøtt- og eggprodusenten nr 4, 2016)

LÆRER OPP ANDRE
Nå i disse førjulstider, er det julesylte og lammeull som opptar oppmerksomheten til Odin Tårnes. Men i tillegg til å produsere, har superveteranen en viktig funksjon i arbeidet med å skolere andre unge ansatte i bedriften. Det har bl.a. Erik Mydland selv hatt utbytte av. Han overtok jobben som produksjonssjef for 20 år siden, nettopp etter Odin Tårnes. Og det var veteranen selv som ønsket å abdisere. 

– Ja, Erik var den selvskrevne personen i en slik stilling. Han har og hadde alt som skal til for å lykkes i en krevende rolle som produksjonsansvarlig. Erik er opptatt av innovasjon og produktutvikling noe som blir mer og mer riktig i årene framover, fastslår 77-åringen.

I bladet Kjøttbransjen nr. 10, 2017 kan du lese mer om at Mydland nå utvider for 35 millioner. 

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen. 

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt