Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Unormalt prisnivå på baconråstoff

Høyt prisnivå på baconråstoff skaper bekymring

Unormale sesongvariasjoner i prisen på enkelte kjøttråvarer, skaper bekymring for mange kjøttbedrifter. Toma Mat i Haugesund opplever f.eks. at råvarene til bedriftens viktige baconproduksjon ikke hadde den samme prisutvikling i år som den normalt har. Det «taper» bedriften rundt 20 000 kroner pr. uke på.

Rolf Magne Strømme foran sin helt nye slicelinje for bacon til 10,5 millioner kroner.

Normalt går prisen på svinesider opp sent på høsten og inn mot jul. 1. oktober steg prisen med to kroner pr. kilo. Så kom en ny prisoppgang noen dager senere, denne gang var prishoppet på hele seks kroner pr. kilo. Normalt blir denne prisen justert kraftig ned over nyttår når ribbesesongen er over. Men i år gikk prisen kun ned med beskjedne 2 kroner og 50 øre. Det vil si nær seks kroner dyrere pr. kilo enn «normalprisen» 1. oktober 2018. Med enn tonnasje på mellom tre og fire tonn bacon pr. uke, bli dette en uventet merkostnad på rundt 20 000 kroner pr. uke.

Og denne merkostnaden er ikke enkel å ta ut i økte priser i sluttleddet, fastslår daglig leder Rolf Magne Strømme i Toma Mat.

NY SLICE-LINJE
– Dette er en krevende situasjon. Normalt vet vi at prisen på svinesider stiger før jul for så å komme tilbake til prisnivået i oktober. Nå skjedde ikke dette og vi vet ikke hvorfor. Har forsøkt å få svar både her og der, men vi er like  forundret over det som har skjedd. Vi får ikke tatt igjen denne prisstigningen uten videre, ettersom prisstigninger må meldes i de ulike «vinduene». Neste mulighet nå er 1. juli med tanke på prisjustering overfor kjedene. For oss som en relativt liten aktør, blir selvsagt dette krevende. Særlig i lys av at vi nylig har investert 10,5 millioner kroner i en topp moderne slicelinje for nettopp bacon, sier Strømme.

40 PROSENT
I Haugesund-bedriften står bacon nå for 40 prosent av omsetningen. Pålegg utgjør resten av omsetningen (60 prosent). Toma har vært gjennom en vellykket snuoperasjon, der satsingen for fire år siden ble spisset nettopp mot to hovedkategorier kjøttprodukter. Og etter underskudd i 2017 på nær 2,9 millioner kroner, ble det blå tall på bunnlinja i fjor.
– Fjoråret ble oppmuntrende for vår del. Etter et par tøffe år med sterk nedgang i salget på grunn av endringer i produktporteføljen, var vi på skinner igjen i 2018. Når vi nå ved inngangen til 2019 ble rammet av uforutsigbare råvarepriser på et så viktig produkt som bacon, er dette en solid nedtur, sier Strømme.

PRIMA SAMARBEID
– Dere kjøper råvarer fra Prima og har utviklet et stadig tettere samarbeid med dette selskapet? Er det et lyspunkt at dere har denne solide aktøren i ryggen?
– Så avgjort. Både på råvaresiden og på distribusjonssiden har vi tette relasjoner med Prima. Vi inngår bl.a. i et samarbeid på grossistsiden gjennom et felles selskap (Hodne). Men vi må allikevel forholde oss til en utvikling i råvareprisen vi misliker sterkt. Den står ikke står i stil med tilsvarende prisutvikling i sluttleddet. Det taper vi penger på hver eneste uke, avslutter Toma-sjefen.

Les hele saken bladet Kjøttbransjen nr. 2, 2019

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt