Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Unge bønder trives med Holstein

Unge bønder trives med Holstein

De er unge, de er driftige og de er holstein-entusiaster. Med god hjelp fra Prima Jæren lykkes de med ku-besetningen.

Arild og Hanne Laksesvela Helland trives godt som bønder, og å ha holstein på fjøset er flott. Det var Hanne som fikk ideen. Hun var bare 12–13 år gammel. Da så hun noen flotte holstein-kuer, og fikk overtalt far til å kjøpe. Siden har det vært holstein.

– Holstein-kuene er eksklusive og majestetiske. Dessuten melker de godt. Det er en god rase å satse på, sier hun.

10 år senere er de på god vei til å få en renraset holstein-besetning, eller holstein-frieser, som den også kalles, rasen som kommer fra Nord-Holland og Schleswig-Holstein.

– Kuene er store, kraftige, de melker godt og gir greie slakt, sier Hanne. Dessuten er livdyrprisen brukbar. Stadig selges det unna noen livdyr, det er gjerne rett etter første kalving dyrene selges. Da beholder selgeren kalven, samtidig som kjøper får et godt inntrykk av hvor god kua er.

– Å drive med husdyravl er interessant. Det gjør jobben som bonde mye mer fascinerende, sier Arild.

Det er Prima Jæren som organiseres omsetningen. De fleste livdyrene selges på Jæren, men noen omsettes også på Sørlandet og østover til Telemark. I omsetningen er stamtavlen viktig. Derfor bruker de ikke egen okse på kvigene lenger.

Entusiasme
Unge og entusiastiske er de. Men de ble kastet litt brått ut i det. Hannes far var med i en samdrift. En av de andre bøndene måtte trekke seg som aktiv i samdriften på grunn av sykdom, og så fikk de to spørsmål om de ville være med.

Hun var 19, han var 21. Hanne vokste opp på garden, og for henne var det helt naturlig å gå inn i driften. Arild kommer fra et byggefelt, men startet tidlig som avløser og fikk relevant kompetanse.

– Vi var vel litt i tvil, men når muligheten dukket opp kastet vi oss ut i det, sier han.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 5 2013.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt