Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Travel matfestival for Stensaas

Travelt for Stensaas på trøndersk matfestival

Salgsboden til Rørosbedriften Stensaas Reinsdyrslakteri ble travel å betjene under trøndersk matfestival i Trondheim, nylig. Årsak: prisvinner under årets festival.

Årets kjøttprodukt på Trøndersk matfestival ble populært. Stensaas Reinslakteri fra Røros har blåst nytt liv i gamle måter å røyke reinkjøtt på. Arnstein Stensaas er fornøyd.

«– Mykt som smør med fantastisk balanse mellom røyk og øvrig smak». Det var juryens dom. Vinneren får ros for å satse på det enkle. Kjøttet er videreforedlet på tradisjonelt vis. Røyking, salt og sukker er eneste krydder, og produsenten har ikke tilsatt forstyrrende elementer, heter det fra juryen som fortsetter: Utrolig mørt, med en mild og god røyksmak som ivaretar viltsmaken.

GLEDE OG NØYAKTIGHET
– Klart at en sånn pris er kjærkommen anerkjenning. Nå ser vi at vi har lyktes med det vi holder på med. Prisen virker positivt og ærefullt blant alle som jobber hos oss, uttaler daglig leder Arnstein Stensaas fornøyd.

– Vi graver kjøttet etter egen utviklet resept, og røker det lett etterpå. Vi bruker tradisjonell måte å røke på i en gamme. Vi har kommet frem til at vi må være veldig forsiktige. Bare en liten lett-røking etter gravinga. Ellers blir røyksmaken for sterk. Det er viktig at vi ikke ødelegger den gode viltsmaken. Nå har vi funnet frem til en resept som gir en utrolig mørhet. Nesten som smør, utbroderer han om vinner- produktet.

– Jeg vet ikke om andre som lager gravrøkt ytrefilet av rein. Dette er iallfall et nytt produkt hos oss, sier han og ler fornøyd. Generasjons- bedriften Stensaas ble etablert i 1890.

HEMMELIG?
– Gammen fikk vi bygget på tradisjonelt vis. Så begynte prøving og smaking i flere vendinger. Gravingen gir myk konsistens etter omtrent ett eller to døgn graving, før røkinga. Ytrefilet av rein er i utgangspunktet temmelig mørt, beskriver Stensaas. Han medgir på forespørsel fra journalisten, at resultatet er en form for kunst. Biffer og flere deler av reinen kan brukes til liknende produkter. Vi har plan for flere nye produkter og skal alltid skynde oss litt langsom. Vi finner Nok noen nye gullkorn, etter stegvis utvikling, bedyrer Stensaas som også er godt fornøyd med pågangen fra publikum i messeteltet.

«OKSE-BRATWÜRST»
Arrangørene av festivalen opplyser at om lag 150 utstillere deltok på trøndersk matfestival i år, og at det er landets største festival for lokal mat. Humstad gård er en av dem, som fremhever mat fra Åfjord. Kommunen ligger ut mot havet på Fosenhalvøya. Den er ellers kjent for Stokkøya med restaurant, og festival som serverer «ureist» mat.

– Vi har oksekalver som fôres opp med mye grovfôr og litt kraftfôr for å få dem til fine. Det er ikke mer hokuspokus enn at det er kalver som har det bra når de er i fjøset. Da blir kjøttet til pølsene godt også, sier Jan Robert Humstad. Han mener det bare er en til som produserer liknende pølser i Trøndelag. Humstad solgte minst 70 prosent mer kjøttprodukter i år, sammenliknet med festivalen året før, ifølge egne beregninger.

– Vi startet med bratwürst av oksekalv fordi det var vanskelig å omsette oksekalver i markedet for livdyr. Det betalte seg ikke. For oss er denne bratwurst- løsningen bra. For Inderøy slakteri er vi veldig fornøyde med. De videreforedler, er fleksible og lager gode produkter til oss. Vi trenger nesten to timer for å kjøre til slakteriet. Da er slakteriet veldig serviceorientert, som kan stille opp på kveldstid og levere ut varer hvis det behovet oppstår, fastslår Humstad ivrig. 

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt