Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Tøff kamp om norsk ribbe i år

Tøff kamp om norsk ribbe i år

I motsetning til de siste årene, vil det i år neppe bli tollnedsettelse på fersk ribbe for å sikre norske juletradisjoner. Ribbebehovet i år vil trolig bli dekket med fryste sider og en fordeling av det som skjæres ferskt.

– Medlemsbedrifter som ikke har god nok forsyningssikkerhet fra sine råvareleverandører må snarest ta kontakt og informere oss, sier Endre Myhr i KLF.

Det betyr at handelen i enda større grad må selge fryste sider, familieribbe m.v. Overskuddssituasjon for svin er et moment som vurderes knyttet til tollnedsettelse.

BLITT TRADISJON
Det har nærmest blitt tradisjon at Landbruksdirektoratet setter ned tollsatsen for ferskt sideflesk med bein. For noen år siden var det i en lengre periode. I 2015 bare et par uker.

skillelinje
  2011 2012 2013 2014 2015           
Sideflesk import (tonn) 1 264 380 1 844 1 730 489           
skillelinje

Tollsatsen har i perioden blitt satt til forskjellen mellom norsk pris og EU prisnivå på ribbe. Bransjen har sammen med handelen jobbet for å finne produkter som bedre balanserer tilgjengelig fersk råvare med etterspørselen. Det har betydd fryst ribbe, ferdig krydret og /eller stekt.

KAN HAVNE I SKVIS
I år strammes det etter alt å dømme inn ytterligere på denne praksisen. Dette kan få negative følger for enkelte bedrifter. Ja, noen kan oppleve å havne i en form for skvis og det gjelder de bedriftene med lavest råvaretilførsel.

– Bedrifter som ikke har god nok forsyningssikkerhet fra sine råvareleverandører må snarest ta kontakt og informere oss. Om situasjonen likevel er slik at forbrukermarkedet ikke kan dekkes , vil KLF måtte ta en ny vurdering og eventuelt søke om tollnedsettelse for sideflesk, sier markeds- og administrasjonssjef Endre Myhr i KLF.

Med en stadig tilbakevendende situasjon med mangel på fersk ribbe til jul, er Landbruksdirektoratet tydelig overfor markedsaktørene at de må finne løsninger som gjør at man kan forsyne markedet med norskprodusert ribbe.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Tomt for ribbe? Her finner du norges beste pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, lutefiskbacon og steker fra NM i Kjøttprodukter 2015.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt