Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Tilbyr kvalifiserte slaktere og kjøttskjærere

Tilbyr kvalifiserte slaktere og kjøttskjærere

Et nytt selskap i Norge, som tilbyr norske kjøttbedrifter kvalifiserte og dyktige slaktere/ kjøttskjærer fra Slovakia, er nå operativt.

- Vikarer kan være tilgjengelig når det trengs, og for en begrenset periode, sier Robert Jopek, adm. diretktør i LUTO Norge.

LUTO Norge er navnet og det dreier seg om en norsk filial for såkalte HR-tjenester for levering av ansatte til anlegg som håndterer svin, okse og lammekjøtt. Adm. dir Robert Jopek, som har lang erfaring med levering av ansatte til kjøttindustrien i Norge, ser betydelige muligheter i det norske markedet.

Gode tilbakemeldinger
– Vårt firma startet med rekruttering av slaktere og kjøttskjærere i Norge og Sverige i 2008. Vi samarbeidet med andre rekrutteringsfirmaer, og har levert arbeidere til Oppdal, Malvik, Bardufoss, Førde, Steinkjer, Tønsberg, Rendalen, Rudshøgda og Karasjok. Vi har fått gode tilbakemeldinger både fra slakterne og også fra fabrikkene, så derfor har vi nå åpnet vårt første kontor i Norge. Dette for å kunne levere direkte til våre sluttkunder, slik at vi unngår ett mellomledd. På den måten kan vi konkurrere enda bedre på pris og kvalitet på våre tjenester, påpeker Jopek.

Tre år
Slovakiske slaktere tar sin utdanning på videregående skole, studieretning for landbruk og næringsmiddelindustri. Studietiden er tre år med teori, samt praktisk utplassering på kjøttfabrikker og butikker. I løpet av studietiden har de opplæring innen mathygiene, mattrygghet og sikkerhetsregler på arbeidsplassen.

Privatisert
Etter 1989 gikk statlige kjøttfabrikker i Slovakia over på private hender. Fabrikkene ble modernisert med ny teknologi for foredling av kjøtt. I 2004 ble Slovakia medlem av EU, og mange slaktere søkte seg til utlandet for å få bedre lønns- og arbeidsvilkår. Fabrikker i Storbritannia, Irland, Nederland og Tyskland fikk etterhvert veldig gode erfaringer med slovaker, som arbeidet hardt og flittig.

– Sesongarbeidere er fokusert på at de skal jobbe en begrenset periode, og målet for dem er å tjene penger. Dette medfører høyt arbeidstempo og lavt sykefravær. Mange av våre arbeidere kommer til Norge for å tjene penger, og de ønsker å jobbe mye på kort tid, og vil også gi et godt inntrykk for å kunne komme tilbake igjen. I de fleste tilfellene hvor vi får en forespørsel om ansatte til at de er i Norge, har det ikke gått mer enn to–tre uker, og andre ganger, enda kjappere. Vikarer kan være
tilgjengelig når det trengs, og for en begrenset periode, sier Jopek.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt