Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Storfe på Teslabatteri

Storfe på Teslabatteri

Kjøttgiganten Cargill har installert batterier fra elbil-produsenten Tesla for å spare penger på strøm.

Hva har denne felles med en stor kjøttprodusent i California? Svar: Batteridriften. Foto: Wikipedia Commons

Inn: 1800 dyr om dagen. Ut: 635 tonn kjøtt. Cargill Beef har nesten 1000 ansatte i arbeid på fabrikken sin i Fresno i California. Slikt krever strøm.

Billigere strøm
Siden kjøttet skal bearbeides på den tiden av døgnet som alle andre skal drive fabrikker, kontorer, air condition og hva som ellers trenger elektrisk kraft i en by på størrelse med Oslo, så blir fort strømmen dyr. Nå har Cargill slått seg sammen med Tesla og strømleverandøren PG&E – Pacific Gas & Electric – for å få strømmen billigere og samtidig belaste miljøet litt mindre.

Med batterier fra Tesla kan Cargill bruke strøm til å lade batteriene når forbruket er lavest og strømmen er billigst. Når strømmen blir dyr, drives produksjonen ved hjelp av kraft fra batteriene i stedet for fra strømnettet. Batteriene kan lagre én megawatt – en million watt.

Sparer en million
Matkonsernet regner med å spare opp mot en million kroner i året på strømregningen. Samtidig gir batteriløsningen et bidrag til at den daglige toppen i strømforbruket hos PG&E blir litt lavere – noe som kan gi jevnere produksjon og litt lavere bruk av den minst miljøvennlige kraftproduksjonen. Cargill er et konsern med matproduksjon over hele verden og 143 000 ansatte. Håpet er at denne første batteriinstallasjonen skal gi nyttig kunnskap som kan brukes flere steder.

– Storfekjøtt ikke årsak til klimaproblemer (Bladet Kjøttbransjen nr. 3, 2015)

Ja til nye løsninger
– Energilagringen fra Tesla er bare et eksempel på hvor åpne vi er for å bruke nye løsninger til å redusere miljøpåvirkningen vår på måter som er bra både for samfunnet og for storfe-foredlingen vår, sier Jon Nash, som er fabrikksjef for Cargill i Fresno.

– Når vi produserer nærende proteiner for millioner av mennesker, er det viktig for oss å gjøre det så ansvarlig som mulig. God forvaltning av ressursene er avgjørende for at vi skal lykkes videre, og det er viktig for oss og for generasjonene som kommer etterhvert som jordens befolkning øker, sier Nash.

Tidligere har storfesenteret til Cargill i Fresno installert vannbåren varme: Solen varmer opp vannet på taket til fabrikken. Det har ført til lavere forbruk av naturgass og billigere oppvarming av prosess- og vaskevann.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Nøkkelord: miljø, bærekraft
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt