Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Spritbaserte marinader den nye grilltrenden

Spritbaserte marinader den nye grilltrenden

I 2018 er det Amerika/ USA det handler aller mest om når det gjelder grilltrender. Og ifølge to av landets mest bereiste og erfarne grillere, er kjøtt i kombinasjon med sprit og øl en tydelig trend denne sommeren.

Steve Westerly og Sigurd Løvstad er to av landets mest erfarne grillere og gir gjerne råd om trender og utvikling på grillfronten.

Og da tenker vi ikke på å innta snaps og øl til grillet kjøttmat. Nei, det dreier seg om marinering av kjøtt (og fisk). For i USA har grillkokkene fått sansen for whisky og gin som tilsetning i marinader myntet kjøtt og fisk.

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

STORE SMAKSVARIASJONER
– Dette er svært spennende og innovativt. Og selvfølgelig er det i USA vi ser at nye ting skjer på grillfronten. Et poeng her er at de ulike delstatene har sine spesialiteter både når det gjelder krydder og marinader. Ja, spennvidden er voldsom, særlig fra nord til sør i USA. Et generelt trekk er at mat fra sørstatene er sterkere krydret (chili) og gjerne også mer salt. I Texas skal f.eks. svært mye være røkt. I Kentucky er man raus med whisky i marinader og denne trenden sprer seg nå til andre stater på det nordamerikanske kontinentet, sier Steve Westerly.

Hvilket øl passer best til grillmaten?

GRILLET UNDER NM
Vi møtte han i forbindelse med bedømmingen i NM i kjøttprodukter der han, sammen med Sigurd Løvstad, trakterte grillene. Mange produkter skulle nemlig grilles etter alle kunstens regler før de ble sendt inn til kresne dommere for bedømming.

– Hva med de enkelte kjøttypene? Hvordan er utviklingen i salg og interesse nå ved inngangen til grillsesongen.
– Det vi ser både her hjemme og «over there», er at hamburger-segmentet fortsatt vokser. Dette produktet er blitt mer sofistikert med hensyn råvarebruk og i dag skal hamburgerråvaren være så lite håndtert og bearbeidet som mulig. Smaken skal kun dreie seg om kjøttets naturlige smak, mens tilbehøret i form av f.eks. kalde sauser skal være «krydderet». På den måten blir smaksopplevelsen optimal, påpeker Sigurd Løvstad.

Her er norges beste grillkjøtt kåret under NM i Kjøttprodukter 2018.

SPESIALPØLSER FLATER UT
– Spesialpølser og interessen for disse har økt jevnt og trutt de siste årene? Hva er status nå?
– Her ser vi en tydelig utflating. Jeg vil ikke si at interessen er sterkt dalende, men den er mindre. Det kan ha sammenheng med at forbrukerne har blitt lei noen av smakene på disse pølsene. Det vi ellers ser, er at det blir mer hvitt kjøtt på grillen. Dette kjøttet skal helst være marinert, gjerne med tomatbaserte marinader.

Her er de beste grillproduktene av fugl/ hvitt kjøtt i NM.

- Dessuten er møre kjøttstykker, både av svin og storfe, alltid godt representert på grillene rundt om. Jeg håper for øvrig at mye lam de nærmeste uker og måneder finner veien til grillen i en eller annen form. Det behøves for å redusere lageroverskuddet. Dessuten er lam, marinert eller ikke, en ypperlig råvare på grillen, fastslår Steve Westerly. Det er i år fjerde gangen han, sammen med Løvstad, styrer grillene i forbindelse med NM i kjøttprodukter.

India pale ale passer best til godt krydrede og kjøttrike pølser. Fettet i pølsene får motstand i humlebitterheten, mens fruktigheten matcher krydderbildet, sier Espen Smith til bladet Kjøttbransjen.

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt