Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Spekematens hovedstad har fått sitt rådhus

Spekematens hovedstad har fått sitt rådhus

Skinkerådhuset, sier de på Stranda med stolthet. Det gamle rådhuset har blitt hovedbygning for den viktige næringsmiddelindustrien. Her skal gjester fra fjern og nær få innføring i det kulinariske Stranda.

Skinkerådhuset på Stranda ligger midt i sentrum. FOTO: GRILSTAD

Tidligere var dette kommunens rådhus. Her ble det servert valgflesk, og her var det hestehandel mellom partiene, her helte man litt malurt i begeret til sine naboer og her var det avstemninger med flertall og mindretall.

GENISTREK
Men den tid er over. Nå serveres det ikke lenger valgflesk med bred fettrand, men derimot nydelige smaksprøver av skinke og annen spekemat. Og kommer man til votering, blir det enstemmig. For dette huset må være en genistrek for matvarebygda Stranda. Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad smiler når han forteller at det gamle ordførerkontoret nå er blitt stort kjøkken for matinteresserte kursdeltakere. Tidligere ble det på hjørnekontoret kokt i hop politiske løsninger både med og uten bismak, nå skal det lages de lekreste matretter.

LANDSMØTE OG ERFA-SAMLING 2017
Om noen måneder vil medlemmer i Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund komme i flokk og følge til rådhuset i forbindelse med Landsmøtet. Se program og meld deg på KLFs landsmøte her.

STOLT HISTORIE
Huset ble bygd i 1938. Først var det bank, senere rådhus i omkring 50 år, og da kommunen trengte mer moderne lokaler til administrasjonen, ble det stående tomt selv om det ligger midt i sentrum. Men så dukket ideen opp, kanskje kunne det være et hus for mat og matglede? For det kunne man trenge på Stranda. Man har jo nesten 800 årsverk i matindustrien i kommunen, og med snaut 5000 innbyggere er det få bygder som slår den andelen.

DRAMATISKE ENDRINGER
En besøkende kan undres over hvorfor Stranda har blitt slikt et matsenter. Ordføreren sier at det er litt tilfeldig. Tidligere var møbelindustrien sterk, men på 1970- og 80-tallet kom det dramatiske endringer. Mange sto uten jobb, en del gikk inn i næringsmiddelindustrien, og det gjorde de med liv og lyst. Heldigvis var det vilje hos først Nora og deretter Orkla for å satse på produksjon av mat, og så har det kommet en rekke andre både små og store bedrifter.

GOD KONTAKT
Som ordfører legger Tryggestad vekt på at det skal være tett kontakt mellom kommunen og bedriftene slik at kommunen kan legge til rette for utviklingen blant annet ved å regulere tomter. Ole Ringdal AS er det nyeste eksemplet. De skal bygge ut på en tomt som kommunen eide. Samtalene om bruk av det gamle rådhuset var gode da lederne i Grilstad Stranda og Stranda kommune satte seg rundt bordet. Fortsatt er det kommunen som eier, men Grilstad Stranda leier i 10 år. De har et godt samarbeid med de andre næringsmiddelbedriftene i kommunen, Ole Ringdal, Orkla og Norsk Sjømat. Tind er selvsagt med. Stranda Hotell samarbeider, og møbelbedriften Slettvoll har sørget for inventar.

STOR SPISESTUE
I spisestua kan man dekke til 30 personer. Eller man kan ha konferanse med det samme antallet. I salongen ved siden av innbyr dype stoler til avslappende prat etter maten. Alt er designet av Slettvoll, den kjente møbel-merkevaren på Stranda. På kjøkkenet er det plass til 10 kursdeltakere der de kan jobbe to og to på et godt utstyrt kjøkken. Kjendiskokk Bjørn Tore Furset er koblet inn. Han kommer selvsagt fra Stranda, han driver Ekeberg-restauranten, Restauranhuset Operaen og Grand Cafe i Oslo, og medvirker også i Skinkerådhuset. Han har planlagt kjøkkenet og har utviklet signaturretter med spekemat – som seg hør og bør i spekematland.

ÅPEN DØR
Og prisen? Den snakker ikke Oskar Gjærde, marketingdirektør hos Grilstad, så høyt om. Selvsagt har man merket investeringene på markedsbudsjettet. Men tenk hva man får igjen! De første kundene fra dagligvarekjedene har allerede vært her, og flere er på vei. Ferskvaresjefer, ledere i kjedene eller kolleger fra bransjen. For ikke å snakke om bloggere og andre skribenter som vil berette historier om den gode maten. Dørene kommer til å stå åpne for alle.

Om noen måneder er det medlemmer i Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund som kommer i flokk og følge i forbindelse med Landsmøtet. Vi sier bare «gled deg», og når du har fått smake på maten fra kjøkkenet, legger vi til «vel bekomme». Se program og meld deg på KLFs landsmøte her.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt