Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Oppdal Spekemat «tømte» saue-lageret

Oppdal Spekemat «tømte» saue-lageret

Takket være et solid krafttak fra bedriften Oppdal Spekemat, er nå reguleringslageret av sau tomt.

Daglig leder Ingard O. Langseth i Oppdal Spekemat

Oppdal-bedriften kjøpte nemlig nylig opp en store deler av restlageret på 9500 innfryste sau (pr. uke 50), det vil si nær 6000 sau eller om lag 250 tonn. Verdien på denne sauen er på 2,6 millioner kroner.

- Vi har kjøpt sau fra reguleringslager hele høsten, men nå bestemte vi oss for å ta et krafttak for å sikre oss råvarer utover i 2020. Dermed har vi en buffer, ettersom vi bruker mye sau i våre produkter. Nå samler vi den sauen vi har kjøpt fra reguleringslagre rundt om i landet på vårt lager i Trondheim og starter skjæring rett over nyttår, sier daglig leder Ingard O. Langseth i Oppdal Spekemat.

Oppdal-bedriften benytter rundt 12 000 sau på årsbasis i sin produksjon og er med det trolig topp fem her i landet av bedrifter som bruker mest sauekjøtt som råvare i produksjonen. I tillegg skjærer bedriften årlig 50 000 lam.
- Vi gjør en jobb for mange andre bedrifter som underleverandør av spekeprodukter. Oppdal Spekemat har bevist valgt en slik strategi og vi har kunder praktisk talt over hele landet, sier sier Langseth.

Den desidert største kunden er Fatland som tar rundt 60 prosent av produksjonen. Men så er også Oppdal Spekemat delvis eid av Fatland-systemet. Eierandelen er nå på godt over 50 prosent. Ser vi på markedssituasjonen for sau/lam, er det overskuddet av lam som bekymrer mest akkurat nå. I øyeblikket er det mer enn 2 800 tonn lam på reguleringslager. Det er eksportert 313 tonn til Oman pr. november. Dette er ikke helt slakt, men for det meste kjøtt med bein. Totalt er det eksportert 401 tonn. Storbritannia ser ut å være landet som har mottatt nest mest sauekjøtt fra Norge.

Nøkkelord: sau, reguleringslager
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt