Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Øltips til klassisk julemat

Julematens skummende ledsagere - øl til julemat

Daglig leder og medeier i Annis Pølsemakeri Mathallen, Daniel Byskov, er ikke bare drivende dyktig på kjøtt. Han er også lidenskapelig opptatt av øl.

Til fetere mat passer det bra med øl med god alkoholstyrke og mer bitterhet, mener Daniel Byskov hos Annis Pølsemakeri i Mathallen i Oslo.

– Julematen i Norge er ganske fet med medisterkaker, ribbe av svin eller lam, pølser i flere varianter. I tillegg spiser vi gjerne skinke, sylte, røkelaks og tunge til julefrokosten. For dem som spiser fisk er heller ikke lutefisken noe unntak – med massevis av bacon og ribbefett, sier Daniel Byskov.

Til fetere mat passer det bra med øl med god alkoholstyrke og mer bitterhet. Her er hans øltips til vår klassiske julemat.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter 2015. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, lutefiskbacon, ferdigstekt ribbe og steker.

ØL TIL RIBBE, MEDISTERKAKER OG PØLSER
Anbefaling: Belgisk dobbel, tradisjonell juleøl og fruktig pale ale.

Tradisonsrikt rett, med milde smaker og mye fett tilbehør som medisterpølse og -kaker. Her kan man godt ha øl med fruktighet, mye smak og syre for å balansere.

Kjøttbransjen har de siste årene jobbet aktivt med innovasjon både på råvare og bearbeiding, og vi ser nå at ribben kommer i flere varianter enn tidligere. Her får du tips i jakten på ekstra god ribbe.

ØL TIL PINNEKJØTT TØRKET/RØKT
Anbefaling: Røykøl, dobbel, IPA

Masse salt og smak i pinnekjøttet, samt søtt tilbehør. Velg en kraftig øl som kan matche smaken i pinnekjøttet med en del bitterhet som for eksempel en IPA for å ta knekken på lammefettet.

Øl TIL KALKUN:
Anbefaling: Bayer, blonde

Kalkunen er mager med milde smaker. Her kan et lyst øl som en bayer eller en blonde passe inn.

Øl TIL STORFETUNGE:
Anbefaling: Brown ale, Amber ale Storfetunge er et fantastisk godt produkt som blir lite brukt i Norge, dessverre.

Det er ett fett og smaksrikt stykke som passer fint til pålegg eller som en kjøttrett.Prøv den sammen med en Amber Ale!

Øl TIL SYLTE:
Anbefaling: Dobbel

Kanskje noe av det mest spiste pålegget i julen er sylte. Lages på mange måter, men krydder som nellik og ingefær er vanlige. Det vil si litt søte fine krydder som kan gå godt sammen med en dobbel med god smak av malt.

Øl TIL JULESKINKE:
Anbefaling: Pale ale, tradisjonell juleøl

Litt magrere enn ribben, men også mild på smak. Ofte med det samme tilbehøret som er av en fetere karakter. Prøv med en juleøl eller en pale ale til.

skillelinje orange

Oppskrift: JULEKANIN I ØL

Noe av det mer utradisjonelle du kan lage er julekanin i øl, mener Daniel Byskov. – Mange blir fort lei de mange fete måltidene i julen, så hva med å prøve seg på en julekanin, oppfordrer han.

Noen har kanskje spist kanin på ferie i Hellas, Spania, Frankrike eller England der det ofte er vanlig med ganske få og milde krydder i gryten. Kanin har mildt og magert kjøtt som også tåler å bli krydret en del!

Dette trenger du:

 • 1 kanin, 1,5 kg
 • 1 stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • 4 stk gulløk
 • 2–3 fedd hvitløk
 • Skallet av 1/2 appelsin
 • Salt, pepper, mel
 • 2 ts malt ingefær
 • smør

SLIK GJØR DU:

 1. Ta en kanin, og del den opp i åtte–ti passe biter.
 2. Løk skjæres i strimler, og hvitløken kan godt beholdes hel. Vend bitene i en blanding av salt, pepper, ingefær og mel, og stek dem til de er brune i smør.
 3. Start med å tilsette lår og bogstykkene først i gryten og fyll opp med vann eller en lys fruktig øl. Daniel brukte med stort hell Norsk Høst av Nøgne Ø. Legg i krydder og løken, kok opp og la det simre.
 4. Etter 40 minutter legger du i ryggstykkene til kaninen, og fortsetter å koke en halv time før servering.
 5. Server med løken og noe av kraften. En potet- og sellerirotmos passer perfekt som tilbehør.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter 2015. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, lutefiskbacon, ferdigstekt ribbe og steker.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt