Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Økt konsesjon gir motiverte produsenter

Økt konsesjon gir motiverte produsenter

Landbruks- og matdepartementet vil tillate kyllingprodusenter å ha større besetninger og flere dyr. Det er kyllingbonde Håkon Oftedal (20) på Jæren svært tilfreds med.

Ønsker å satse: Kyllingbonde Håkon Oftedal og faren Helge Oftedal (t.h.) ser frem til å bruke mer tid på kyllingproduksjon.

Den unge og ambisiøse kyllingprodusenten er nemlig innstilt på å satse 100 prosent på dette yrket. Det vil si jobbe med kylling på heltid. I dag jobber han som tømrer i tillegg til fjørfedriften. Med den endring i konsesjonsgrensene som nå kommer, er det praktisk og økonomisk mulig for Oftedal å konsentrere oppmerksomheten helt og fullt mot kyllingproduksjonen.

Fem millioner
– Dette var en god nyhet å få, og nå kan jeg starte planleggingen av nytt kyllinghus. I dag har jeg et hus på 1300 kvadratmeter til rådighet, men jeg må investere rundt fem millioner kroner i nytt hus på samme størrelse.

Når det er på plass, kan jeg konsentrere meg fullt og helt om det jeg vil jobbe med, kyllingproduksjon. I dag blir det en bigeskjeft til tømrerjobben jeg har. På ingen måte en gunstig situasjon, sier Oftedal.

Leder: Urimelig kritikk av konsesjongrenser (Bladet Kjøttbransjen nr. 4, 2014)

Dyre velferd avgjørende
– Hva med dyrevelferden, blir den like god når du øker antallet kylling på gården?

– Uten dyrevelferd, ingen tilvekst. Vi som driver i denne bransjen er avhengig av god dyrevelferd. Det synes som om mange ikke skjønner det. Om jeg får til en produksjon jeg kan leve av, blir jeg mer fokusert på det jeg driver med. Det må vel være et poeng for skeptikerne til økte konsesjonsgrenser.

Det er for mange der ute som snakker mot bedre vitende og som baserer sine utsagn på gale kilder. Mange vet simpelthen ikke hva som skjer i kyllinghuset. Jeg bruker for eksempel ikke medisiner av noe slag og det blir det selvsagt ingen endring på – selv om jeg får to kyllinghus.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 4, 2014.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt