Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Noridane har importert 300 tonn svin i år

Noridane har importert 300 tonn svin i år

Overfylte lager med svinekjøtt til tross: Norturas datterselskap står bak import av 300 tonn svinekjøtt i år.

Nationen skrev nylig at det er 75.000 svin, til sammen over 6.300 tonn svinekjøtt, på lager i Norge. Sist uke kom det prognoser fra Nortura som venter en overproduksjon på 5.400 tonn svinekjøtt også i 2019. Likevel har Noridane importert kjøtt,

Norturas datterselskap står bak import av 300 tonn svinekjøtt i år (Nationen 11.09.2018)

I fjor høst hadde Landbruksdirektoratet en auksjon for å kjøpe muligheten til å importere kjøtt av svin, såkalte importkvoter. Totalt ble det solgt kvoter på nesten 600 tonn. Halvparten ble kjøpt av Noridane, et internasjonalt import og eksportselskap, med Nortura som hovedeier.

– De skaffet seg en kvote for å følge med i markedet. Det som har skjedd er at vi ikke har valgt å ta inn kjøttet i vår verdikjede, de 300 tonnene de fikk kvote på er tatt inn, men ikke benyttet av Nortura eller Noridane, det har gått til andre aktører, opplyser konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura.

– Fatland hindrer verdiskaping for bonden (Bondebladet 05.09.2018)

Fatland, Norges største private kjøttbedrift, har kjøpt en kvote på 100 tonn svinekjøtt fra samme auksjon. Konsernsjef Terje Wester i Fatland sier til Nationen at de har valgt å ikke bruke kvoten.

– Hva tenker du om at Norturas datterselskap Noridane står bak en import på 300 tonn svinekjøtt?
– Det overrasker meg at de har gjort det. Også fordi at prisen på den kvoten de har kjøpt er så lav i forhold til kostnaden det er for norske bønder å markedsregulere 300 tonn. Nortura beskriver seg selv som et verdibasert selskap, og i akkurat denne saken, vil ikke denne importen egentlig gå i takt med det utsagnet, sier Wester til Nationen.

Fatland sørger for gode kjøttdisker (Fatland.no - 29.09.2018)

– Konsernsjef Kolberg i Nortura var nylig ute og skrev at vi nå må spise opp det vi har, og ikke importere storfekjøtt i forbindelse med den ekstraordinære nedslaktingen av storfe som har vært i sommer. Fatland håper at Nortura kan se også på seg selv med et kritisk blikk.

Nå må vi spise opp det vi har (Nationen – 29.08.2018)
Må vi først spise opp det vi har? (kjottbransjen.no – 08.03.2018)

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt