Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / NorgesGruppen kontrollerer Namibia-importen

NorgesGruppen kontrollerer Namibia-importen

Norges Gruppen er nå i ferd med å fullstendig utkonkurrere etablerte norske importører på deler av Afrika-importen av storfekjøtt.

Lovnad: Denne Namibia-delegasjonen av politikere og bransjefolk, nærmest lovte at storfekjøtt fra landet skulle tilflyte norske importører.

Det skjer stikk i strid med tidligere signaler fra namibiske myndigheter og eksportører av storfekjøtt i Namibia. For på et møte i Oslo i fjor høst, med norske importører og en stor delegasjon fra Namibia til stede, ble det nærmest lovet at kvoten på tilsammen 675 tonn ville bli fordelt på flere importører. Nå foreligger fasiten: NorgesGruppen har sikret seg så å si hele denne tonnasjen. For etablerte norske importører bidrar dette til en omsetningssvikt på rundt 15 millioner kroner pr. importør.

Ført bak lyset
– Vi føler oss lurt og ført bak lyset. Den private norske kjøttbransjen har gjennom mange år bygd opp importrelasjonene både til Botswana og Namibia og så kommer NorgesGruppen over natten og overtar det meste. Det er litt spesielt, sier en av importørene Kjøttbransjen har snakket med. Men det er ikke primært NorgesGruppen frustrasjonen er rettet mot. Det er namibiske myndigheter og slakteribransje, som rett og slett ikke holde hva de lover.

– Skjønner godt frustrasjonen
– Jeg skjønner frustrasjonen fra norske importører av storfekjøtt fra Namibia, men den bør rettes mot norske myndigheter. De som vil importere kjøtt i den situasjonen vi er i nå, bør argumentere for midlertidige økte kvoter via politiske kanaler, sier Bård Gultvedt, næringspolitisk direktør i NorgesGruppen.

Gå til arkivet for å lese hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 3 2013.

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 3 2013.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt