Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Nedsatt fruktbarhet uten kjøtt

Nedsatt fruktbarhet uten kjøtt

Selv om en diett som er rik på frukt og grønnsaker - uten kjøtt - kan forlenge livet, ser det ut til at den også kan skade fruktbarheten.

Forskere ved Loma Linda University Medical School, California har påvist at vVegetarisk- og vegandietter gir et mye lavere sædcelleantall enn normalt kosthold. Foto: Dreamstime.com

Forskere ved Loma Linda University Medical School, i det sørlige California, har over fire år forsket på om det du spiser påvirker fertiliteten. Syvendedags Adventistkirken står sterkt i området, og det er snakk om et protestantisk kirkesamfunn som tror at kjøtt er urent, og som derfor er strenge vegetarianere. De lever i gjennomsnitt 10 år lenger enn det amerikanske gjennomsnittet på rundt 79 år. Forskerne ønsket å finne ut om deres forbløffende lange levetid også kunne knyttes til sædkvalitet.

Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere (30.06.2016 - Bladet Kjøttbransjen)

50 millioner sædceller
Men de fant det motsatte. Vegetarianere og veganere hadde signifikant lavere sædcelleantall sammenlignet med kjøttetere. 50 millioner sædceller per ml. sammenlignet med 70 millioner per ml. for gruppen som spiste kjøtt
- Vi fant at kostholdet påvirker sædkvaliteten betydelig. Vegetarisk- og vegandietter gir et mye lavere sædcelleantall enn normalt kosthold, sier Dr. Eliza Orzylowska som er fødselslege ved Loma Linda University Medical Center i California.

Kjøtt hindrer hull i tennene (Bladet Kjøttbransjen - 16.09.2015)

Vitaminmangel
For vegetarianere og veganere var kun en tredjedel av sædcellene aktive sammenlignet med nesten 60 prosent for kjøttetere. Forskningsteamet mener at vitaminmangel kan være en av grunnene, da spesielt det å erstatte kjøtt med soya.
-  Teorien vi har kommet opp med er at vegetarianere gjennom å erstatte kjøtt med soya, som inneholder fytoøstrogen (et plantebasert stoff som kan opptre som hormonet østrogen) og kan påvirke fruktbarheten, sier Dr. Orzylowska. For barn som har vokst opp med denne typen dietter, kan det ha påvirket sædkvalitet helt fra puberteten.

Kjøtt reduserer aldringsprosessen (Bladet Kjøttbransjen 30.06.2015)

Mangler B12
Forskerne mener også at vegetarianere og veganere kan mangle vitamin B12. Studien sammenlignet 443 kjøttetere med 26 vegetarianere og fem veganere.
-  Det kan være en utfordring å be folk om å ikke være vegetarianere mens de prøver å bli gravide, men jeg vil advare mot å spise soya, i hvert fall 74 dager på forhånd, som er den tiden kroppen bruker på å erstatte de gamle sædcellene med nye.

Plantevernmidler
En annen studie fra Harvard University som kom på samme tid, konkluderte med at diett med høyt inntak av frukt og grønnsaker kan påvirke fruktbarheten i negativ retning på grunn av spor etter plantevernmidler.
De med høyest inntak av frukt og grønnsaker hadde 70 prosent lavere kvalitet og 68 prosent av sædcellene var mindre aktive.
- Vi fant at menn som spiste mye frukt og grønnsaker med høyt innhold av sprøytemiddelrester hadde lavere sædkvalitet, sa Dr Chavarro.

Kjøttspisere blir klokere og raskere (Bladet Kjøttbransjen 19.04.2012)

Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet peker på at studien er interessant.
- Men det er viktig å være klar over at denne typen studier ikke er egnet til å trekke såkalte kausale slutninger. Det er altså ikke mulig å si hva det er som gjør at syvendedagsadventister har lavere sædkvalitet, og det kan være helt andre ting enn dietten.

- Når det er sagt er det ikke tvil om at kjøtt har en viktig rolle i kostholdet. Med mindre man tar tilskudd kan inntaket av viktige mineraler og vitaminer som også er viktige både for fruktbarhet og for normal utvikling lett bli for lavt om man kutter ut kjøtt og andre animalske produkter. Dette gjelder særlig barn og unge. Det er ikke usannsynlig at næringsstoffmangel kan være en like viktig forklaring som de forklaringene forskerne bak studiet spekulerer i, sier Svihus.

Begge studiene ble presentert på American Society of Reproductive Medicine årsmøte.

Saken er basert på denne artikkelen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt