Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Nå kan gassgrillen utstyres med alkolås

Nå kan gassgrillen utstyres med alkolås

Promillegrillen er nå en realitet. Den tekniske nyvinningen skal bidra til mindre alkoholbruk under grilling og slik gi bedre grillresultat.

Grunntanken er å vise at kvalitetskjøtt fortjener å bli behandler med respekt, omsorg og forsiktighet.

Bakgrunn for innovasjonen er ifølge det svenske kommunikasjonshuset Ellermore at tre av ti drikker mer alkohol når de griller sammenlignet med når de kokkelerer på kjøkkenet. Like mange svarer at de drikker alkohol oftere under grillsesongen. Dette går ut over kvaliteten på grillingen.

Det er først og fremst menn som kombinerer grilling med alkohol, og hele 36 prosent av menn drikker alltid, eller nesten alltid alkohol når de griller. Med noen øl «på samvittigheten» og kanskje også en drink eller to, er faren stor for at kjøtt og kjøttprodukter skal bli «respektløst» behandlet.

For å hjelpe grillere i å kvalitetssikre grillingen, lanseres derfor promillegrillen i Sverige. Den er finansiert av EU-midler og er et resultat av en reklamekampanje fra Welsh Lamb. I praksis snakker vi om en kvalitetsgrill med påmontert alkolås.

April-spøk?
-  Er dette en forsinket april-spøk? Klart man skal ha respekt for råvarene når man griller, og vi som griller må selvsagt ta hensyn til den høye varmen, men utsikter til en øl eller et glass vin under grillingen er vel litt av sjarmen. Nei, dette blir vel drastisk for meg, sier Johnny Krosby, kjent bransjemann og en av landets aller beste grillere. Han representerte nylig Norge i VM i grilling og   har selv ingen planer om å anskaffe en slik grill.

Her kan du søke i Norges beste grillprodukter premiert i NM i Kjøttprodukter.

Også Mette Juberg, hoveddommer i NM i Kjøttprodukter, stiller seg undrende til innovasjonen.
- Mulig at dette er et nyttig produkt i EU, men i Norge er vi nok ganske edruelige når vi griller.

Hun er likevel enig i at smak og lukt bli svekket og bedøvd ved inntak av alkohol.
- Når alkoholnivået kommer opp til ett visst nivå kan man egentlig grille hva som helst, sansene er så svekket at selv de dårligste kvalitetene vil smake godt. Grillkjøtt blir ofte for lite eller for mye stekt, og høy promille vil også kunne gå ut over grillhygienen.

Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere (bladet Kjøttbransjen 30.06.2014)

Promillegrillen: Man må blåse hvert femte minutt i alkoholmåleren. Har man promille, slukkes gassen.

Promillegrillen: Man må blåse hvert femte minutt i alkoholmåleren. Har man promille, slukkes gassen.

Unik og ganske dyr
Promillegrillen er en verdensinnovasjon og den aller første i sitt slag. For å starte den må man bestå promilletesten ved å blåse i måleren som er påmontert alkometeret. Så fortsetter man blåsingen hvert femte minutt. Har man promille, slukkes gassen.

- Grunntanken med grillen er å vise at kvalitetskjøtt fortjener å bli behandler med respekt, omsorg og forsiktighet. Å være alkoholpåvirket og stå ved grillen er sjelden noen god kombinasjon, sier Johan Lundgren, strategisk rådgiver hos Ellermore.

-  Hva vil denne grillen koste ute i markedet?
-  Prisen på selve grillen ligger på rundt 12 000 kroner, med ekstrautstyret, sier Lundgren som ikke tør spekulere i hvor mange som skaffer seg en slik grill. Noen storselger blir den opplagt ikke.

Her kan du kjøpe promillegrillen (tradera.com)

Mette Juberg tror heller ikke salget vil bli veldig høy i Norge, men slutter seg til at premiumprodukter bør behandles med respekt. Har man kjøpt inn vinnerprodukter fra NM, er det trist om sansene er så svekket at man ikke tilbereder riktig og blir ukritisk når man spiser.

Her kan du søke i norske grillvinnere fra NM i Kjøttprodukter tilbake til 2010.

- Grilling er en pakke med positive opplevelser. Det er gjerne fint vær, godt humør og god mat samt for noen en kald pils. Det kommer vi nok til å fortsette med her i nord, så jeg dømmer alkolås på grill nord og ned.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt