Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / – Mattilsynet skaper unødvendig frykt

– Mattilsynets framferd skaper unødvendig frykt

– Bruk ressursene der det behøves. Og bruk skjønn og sunn fornuft i langt større utstrekning. Mattilsynets folk har en egen evne til å lete etter feil som ikke finnes.

Idar Håland mener Mattilsynet bygger opp under en form for fryktkultur og han skjønner ikke hvordan denne viktige institusjonen kan leve med det.

Kjøtthandler og engasjert bransjemann, Idar Håland, er slett ikke fornøyd med måten Mattilsynet framstår på overfor sin bedrift spesielt og norske kjøttbedrifter generelt. Han mener Mattilsynets metoder i mange tilfeller er ekstreme og dreier mer om avhør enn samtaler.

FRYKTKULTUR
– I vår bedrift, blir vi alltid stressa når Mattilsynets folk melder sin ankomst. Ikke fordi vi har noe å skjule eller fordi vi ikke har alt på stell. Det handler mer om hvordan vi blir møtt. Her tror jeg mange andre norske kjøttbedrifter opplever mye av det samme. Og slik skal det vel ikke være, konstaterer Idar Håland.

Han mener Mattilsynet bygger opp under en form for fryktkultur og Håland skjønner ikke hvordan denne viktige institusjonen kan leve med det.

Mer veiledning og bedre dialog (Bladet Kjøttbransjen 29.08.2018)

– VIKTIG SAMFUNNSROLLE
– Mattilsynet og tilsynets ansatte fyller en svært viktig samfunnsrolle. Trygg mat er selve fundamentet for det jeg og mine kolleger driver med og dette skal selvsagt sjekkes og kontrolleres. Jeg vil påstå at aktørene i kjøttbransjen er ekstremt opptatt av kontrollert produksjon og trygg mat. Juksemaker finnes selvsagt, men de er svært få.

– Jeg opplever at Mattilsynets folk ikke evner å rose det som er bra, men har ensidig fokus på avvik. Det går nærmest sport i å finne avvik, selv om det ikke har noe å si på kvalitet og mattrygghet. Det bidrar til at Mattilsynets folk oppleves som krevende og i noen grad plagsomme for mange aktører i matbransjen. Det er synd, ettersom jo tilsynets som sagt har en viktig rolle å spille, sier Idar Håland.

MAKTUBALANSE
Bakgrunnen for hans engasjement, var en aviskronikk signert kokk og forfatter Andreas Viestad. Her gikk Viestad i strupen på Mattilsynet og brukte begreper som «Matmotstanderen Mattilsynet». Kjendiskokken kunne i kronikken fortelle at så å si samtlige matprodusenter han har møtt de siste 20 årene, er redde for Mattilsynet.

Idar Håland kjenner seg igjen i mye av det Viestad peker på. Men kjøtthandleren fra Klepp på Jæren fastslår dessuten at mange av hans kollegaer er redde for å kritisere Mattilsynet offentlig i redsel for represalier. Dermed oppstår en form for maktubalanse.

Matmotstanderen Mattilsynet (Nationen 19.06.2018)

ENERGITAPPENDE
– Jeg har fire–fem besøk av Mattilsynet i året og har alltid kontroll på det jeg driver med i produksjonen og i butikken. Dette vet Mattilsynet, men allikevel tropper de opp. Jeg opplever at man leter etter feil som ikke finnes. Og finner en inspektør et lite temperaturavvik i temperaturloggen, blir dette voldsomt fokusert. Helt unødvendig og feil ressursbruk, etter min mening.

– Det er dessuten energitappende for mange bedrifter å være i en form for disharmoni med Mattilsynet. Jeg har selv kjent på det, sier han.

VELDREVET VIRKSOMHET
Bedriften hans på Klepp er en veldrevet virksomhet som han tok over for 10 år siden. For tre år siden flyttet bedriften inne i helt nye lokaler. Håland er i bransjekretser kjent for sin kreativitet og entusiasme. Når han nå står fram med denne kritikken av Mattilsynet, er det trolig mange kollegaer av Håland som nikker anerkjennende. Overfor avisa Nationen, innrømmer avdelingssjef i Mattilsynet, Odd Ivar Berget, at hans tilsyn kan bli bedre på å gi ros og at intensjonen er å rose når det er grunnlag for det.
– Vi ønsker ikke å skape frykt og bedriftene skal ikke være redde når vi kommer på. Vår intensjon er å bidra til at bedriftene har alt på stell. Samhandling og kommunikasjon er viktig i den sammenhengen, sier Berget til avisen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt