Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere

Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere

Vegetarianerne er tynnere og drikker mindre alkohol. Men ellers står det ikke så bra til med helsa, ifølge en ny studie.

Det er forskere på det medisinske universitetet i Graz som har tatt for seg 1320 østerrikere og sett på hva slags medisinsk behandling de har fått, hvordan de ser på sin egen helse og hvor ofte de rammes av 18 forskjellige kroniske sykdommer.

Nutrition and Health – The Association between Eating Behavior and Various Health Parameters: A Matched Sample Study (PlosOne.org - 07.02.2014)

Beskyldes for kjøttreklame
Det viser seg at dobbelt så mange vegetarianere som kjøttspisere lider av allergier, at vegetarianerne 50 prosent oftere rammes av hjerteanfall – og at vegetarianerne får kreft fire ganger så ofte som den gruppen kjøttspisere som kommer best ut.

Nathalie Burkert, epidemiologen som har koordinert studien, innrømmer at hun ble overrasket over funnene. Men studien har også fått kritikk:
– Det har vært pressemeldinger som hevder at resultatene våre er en annonse for kjøttindustrien. Vi har tatt avstand fra den påstanden, siden det er en ukorrekt tolkning av tallene, sier hun tilAustrian Times.

Veggies suffer more health problems say Graz researchers (Austrian Times - 03.03.14)

Avviser kreftpåstand
Hun understreker at studien ikke motbeviser påstandene til blant andre nobelprisvinner Harald zur Hausen, om at rødt kjøtt kan gi kreft. Den østerrikske studien har nemlig ikke sett på rødt og hvitt kjøtt hver for seg.

Derimot trekker 23 norske og utenlandske forskere kreftpåstanden i tvil etter at de har gått gjennom litteraturen på feltet. I en artikkel i tidsskriftetMeat Sciencekonkluderer de med at forskningen ikke har noen sikre svar på om rødt kjøtt og behandlet kjøtt i seg selv gir tarmkreft, skriver forskning.no.

Ikke kreft av å spise rødt kjøtt likevel? (forskning.no – 31.03.2014)
- De negative resultatene man ser i dyremodeller hva gjelder tarmkreft forutsetter en diett som mangler viktige og nødvendige mikrostoffer, understreker professor Bjørg Egelandsdal ved NMBU overfor forskning.no.
Det trengs et bedre grunnlag for kostholds-anbefalinger om rødt kjøtt og behandlet kjøtt, ifølge artikkelen.

– Relevant for alle
Undersøkelsen fra det medisinske universitetet i Graz har tatt hensyn til andre ting enn kostholdet som kan påvirke helsa, som for eksempel kjønn, alder, utdannelse og inntekt.

– Vi begynte med 15 000 casestudier, og delte dem opp i ernæringsgrupper. Så valgte vi ut 343 vegetarianere og så på alder, kjønn og sosial og økonomisk bakgrunn. Deretter sammenlignet vi vegetarianerne med noen som matchet dem i hver av tre grupper med forskjellig kosthold som omfatter kjøtt, forklarer Nathalie Burkert. Selv om dataene kommer fra Østerrike, så mener hun at funnene er relevante for alle.

Gjestekommentar: Strid om Kjøtt (bladet Kjøttbransjen 03.03.2011)

Livskvalitet
– Vi fant at vegetarianere lider mer av bestemte tilstander som astma, kreft og mentale lidelser enn de som spiser kjøtt. Men vi kan ikke si hva som er årsaken og hva som er virkningen, understreker hun.

Med andre ord: Studien sier ikke noe om vegetarianerne er sykere fordi de ikke spiser kjøtt, eller om de tvert imot har valgt et kosthold uten kjøtt fordi de er sykere.

- Vi trenger mer forskning (kjottbransjen.no - 31.01.201)

– Det er klart ut fra resultatene våre at et kosthold som omfatter en moderat mengde kjøtt og samtidig er rikt på frukt og grønnsaker, reflekterer seg i generelt friskere mennesker. De har bedre helse, bedre livskvalitet og færre legebesøk, sier Burkert.

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 5, 2014.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt