Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Kjøttbedrifter føler seg uthengt

Kjøttbedrifter føler seg uthengt

Kjøttbedriften Jon Ertnes AS i Moss brukte betydelige ressurser da de i samarbeid med bl.a. Tine utviklet en pølse uten melk – myntet på laktoseintolerante forbrukere. Så gikk Mattilsynet ut på feil grunnlag og advarte mot denne pølsa.

– Merking av kjøttprodukter er sensitive ting og mange forbrukere er svært opptatt av dette, sier Jon Ertnes og viser oss den aktuelle pølsa uten melk.

– Uakseptabelt og arrogant! Det er betegnelsen daglig leder Jon Ertnes bruker om Mattilsynets måte å gå fram på.

«TEKNISK FEIL»
I et stort oppslag i Aftenposten nylig, ble det publisert en rapport fra Mattilsynet med en liste over kjøttbedrifter som ifølge Mattilsynet ikke merker sine produkter riktig. Ertnes var med på denne listen, til tross for at det ikke er grunnlag for det.

Nesten to av tre kjøttprodukter er feilmerket (aftenposten.no - 26.11.2015)

«Teknisk feil» kaller Mattilsynet det hele, men det holder ikke for Jon Ertnes.

– Vi har mange kunder som kjøper dette spesielle pølse-produktet – nettopp på grunn av fraværet av melk. Når så denne saken blir blåst opp i et medium som Aftenposten, blir selvsagt disse forbrukerne livredde. Jeg føler at vi blir dømt, til tross for at «tiltalen» er frafalt. Nå må denne hekseprosessen ta slutt. Og jeg oppfordrer bedrifter som føler seg urettferdig behandlet til å gi lyd fra seg, sier Ertnes.

PÅ TÅ HEV
Han er nøye med å understreke at han i det daglige arbeidet har et helt greit forhold til Mattilsynets folk. Det han reagerer på, er måten man på sentral nivå håndterer denne type saker.

– Merking av kjøttprodukter er sensitive ting og mange forbrukere er svært opptatt av dette. Kjøttbedriftene må derfor være på tå hev hele tiden og sørge for kvalitetssikring. Da må informasjonen ut til mediene fra Mattilsynets side være tilsvarende kvalitetssikret, mener Jon Ertnes.

Leder: Uthengt og urettferdig behandlet! (kjottbransjen.no - 10.12.2015)

«NEGATIV» ALLERGIMERKING
Årsaken til at Ertnes-pølsa var på listen over feilmerkede produkter, var opprinnelig at Mattilsynet ikke likte navnet. Det ble sett på som «negativ allergenmerking». Vedtaket om pålegg fra tilsynet om å endre dette navnet ble klaget inn med all den dokumentasjon bedriften i Moss kunne framskaffe. Bedriften fikk så medhold i klagen i oktober i år. Allikevel presterer altså Mattilsynet å ta med dette produktet på sin omtalte liste. Produktet blir med andre ord «hengt ut».

– Slikt påvirker salg og troverdighet ovenfor kundene. Jeg vil med dette gjøre det helt klart at våre produkter uten melk er helt korrekt merket og godkjent, til tross for at tilsynets rapport sier noe annet! Vi i bransjen har alle en jobb å gjøre for å til enhver tid sørge for korrekt merking til forbruker, men regelverket er i dag tungt og vanskelig å forstå. En må ha kjennskap til næringsmiddelkjemi ned på molekyl-nivå for å henge med. Heldigvis har vi her i vår bedrift den kompetansen som trengs, sier Jon Ertnes.

KRAFTIG TRYKK
Sjefveterinær i KLF, Ida Mathisen, sier at bransjeorganisasjonen har brukt en hel del ressurser på å håndtere denne saken. Trykket fra medlemsbedriftene har vært stort og hun skjønner godt den frustrasjon som gjør seg gjeldende.

Tilsynskampanje på ville veier (kjottbransjen.no - 24.11.2015)

– Vi har vært svært kritiske til årets utgave av «Merkesjekken», der Mattilsynet slo fast to av tre kjøttprodukter var feilmerket. Dette gjaldt ikke minst mangelfull merking av allergener, noe som kan være forbundet med helsefare. KLF slo raskt fast at flere av produktene som fikk påpakning for ikke å ha opplyst om allergener på korrekt måte, verken inneholder allergener eller har fått avvik på allergenmerkingen fra Mattilsynet lokalt.

Mattilsynet går derfor gjennom resultatene på nytt, og har allerede korrigert feilaktig uthenging av seks produkter, inkludert pølsene fra Ertnes, sier Mathisen.

Kjøttbransjen: Feil i Mattilsynets rapport om merking av kjøtt (aftenposten.no - 25.11.2015)

Hun fremholder også at det er flere feil i rapporten enn det Mattilsynet har korrigert til nå.
– Det kan godt være at det totale resultatet fra rapporten er korrekt, men det er litt vanskelig å være sikker på dette, når vi med enkle stikkprøver avdekker såpass mange feilaktige registreringer fra Mattilsynets side.

Mathisen påpeker også at i nesten samtlige tilfeller av ukorrekt allergenmerking på produktene, så er allergenene faktisk merket og opplistet, men ikke på riktig måte etter det nye regelverket som kom i desember i 2014. De aktuelle allergenene står i ingredienslista, men ikke med uthevet skrift.

Mattilsynet: – Kvalitetssikringen burde vært bedre (bladet.kjottbransjen.no - 10.12.2015)

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt