Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Kjøtt hindrer hull i tennene

Kjøtt hindrer hull i tennene

En aminosyre som finnes naturlig i kjøtt, bryter ned plakk – belegget som blant annet fører til hull i tennene.

L-arginin finnes i rødt og hvitt kjøtt, meieriprodukter og fisk. Nå har forskere ved universitetene i Michigan i USA og Newcastle i Storbritannia funnet ut at det hindrer belegg på tennene.

BAKTERIER SAMMEN
– Dette er viktig. Bakterier liker å samle seg på overflater for å danne biofilm. Plakk er en slik biofilm, sier førsteamanuensis Alexander Rickard ved Michigan-universitetet. – Biofilmer står bak mer enn halvparten av alle sykehusinfeksjoner. Her i USA sørger plakk for tannbehandlinger og tannlegebesøk for milliarder av dollar hvert år, forklarer han.

- Kjøtt reduserer aldringsprosessen (bladet Kjøttbransjen 30.06.2015)

Dette belegget på tennene er skurken bak både hull i tennene (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitt og periodontitt). Nesten hver fjerde amerikaner har ubehandlet karies, og blant dem som har passert 65 år, har nesten to av tre moderat eller alvorlig periodontitt.

I STEDET FOR KJEMIKALIER
Vanligvis brukes det bakteriedrepende kjemikalier for å kontrollere plakk. Klorheksidin er et eksempel. Men det kan både påvirke smakssansen og føre til flekker på tennene. Dessuten er debatten om at det brukes for mye av  bakteriedrepende midler, en gjenganger.

Hvis funnene deres kan følges opp med utprøving i praksis, så mener forskerne at L-arginin kan overta for de bakteriedrepende midlene.

Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere (kjottbransjen.no - 30.06.2014)

TENNER FALLER UT
– I dag har 10–15 prosent av voksne i den vestlige verden langt fremskreden periodontitt. Det kan føre til at tenner løsner og i verste fall faller ut. Derfor er det tydelig behov for bedre metoder for å kontrollere plakk, sier tannforsker Nick Jakubovics ved Newcastle-universitetet.

Forskerne understreker at det må letes mer for å finne ut hvordan L-arginin egentlig løser opp biofilmene. Det ser ut til at argininet kan endre hvordan cellene fester seg til hverandre, og at det kan få bakteriene i biofilmen til å endre oppførsel slik at de ikke fester seg til overflatene.

l-arginin

Kjøttspisere blir klokere og raskere (kjottbransjen.no - 19.04.2012)

Forskerne har dyrket mengder av forskjellige bakterier som finnes naturlig i plakk. Det har de gjort i laboratoriet, ved hjelp av naturlig spytt.

– Andre laboratoriemodeller bruker én eller noen få arter. Men plakk kan inneholde fra noen titalls til hundrevis av arter. Derfor etterligner denne metoden bedre hva som skjer i munnen, sier Rickard.

Les flere saker fra bladet Kjøttbransjen nr. 6, 2015.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt