Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Kjøtt har positiv effekt på mental helse

Kjøtt har positiv effekt på mental helse

Blir man mer ulykkelig om kjøtt og kjøttprodukter velges helt bort i kostholdet? Ja, ifølge en fersk og omfattende studie utført ved University of Alabama i USA.

Foto: shutterstock.com

Nå er det ingen nyhet at kjøtt i kosten har positiv effekt på menneskers mentale og psykiske helse. Vi har her i bladet tidligere omtalt forskning som konkluderer med nettopp det.

Kjøttspisere er både sunnere og lykkeligere (bladet Kjøttbransjen - 30.06.2014)

Men denne aktuelle studien omfatter et større antall personer. Ifølge studien var det flere ganger større sannsynlighet for at personer på plantebasert kosthold tok foreskrevne medisiner mot psykisk sykdom og tre ganger større sannsynlighet for å vurdere selvmord sammenlignet med kjøttspisere.

Studien er en samling av 18 andre studier som involverte til sammen 160 257 personer. Poenget var å undersøke koblingen mellom å spise kjøtt og mental helse. Studien - med tittelen 'Kjøtt og mental helse: En systematisk gjennomgang av kjøttavhold og depresjon, angst og relaterte fenomener', evaluerte at personer som ikke spiste kjøtt hadde en betydelig høyere grad av depresjon, angst og selvskading.

Nedsatt fruktbarhet uten kjøtt (bladet Kjøttbransjen - 08.07.2016)

Faktisk antydes det i studien at det å vende seg mot vegetarisme eller veganisme i seg selv kan være en «adferdsmarkør», noe som betyr at disse personene allerede hadde dårlig mental helse.

Imidlertid er denne teorien ikke bekreftet og trenger mer forskning. En av forfatterne av studien, dr. Edward Archer, oppsummerer slik: - Mens risikoen og fordelene ved vegansk og vegetarisk diett har vært diskutert i århundrer, viser resultatene våre at kjøttspisere har bedre psykologisk helse.

Hva er så årsaken til dette? Studien sier at uten kjøtt, preges kosten til en vegetarianer/veganer av mindre vitamin B12 og større inntak av omega 6-fettsyrer, noe som har vært knyttet til betennelse og økt risiko for psykiske problemer.

Kjøtt hindrer hull i tennene (Bladet Kjøttbransjen - 16.09.2015)

50 prosent veganere og 7 prosent vegetarianere har lave nivåer av vitamin B12, som finnes i rødt kjøtt og spiller en viktig rolle i å påvirke ens humør. Vegetarianere og veganere konsumerer dessuten mer planteøstrogener, spesielt hvis de spiser mye soyaprodukter. De to kategoriene konsumerer også høyere nivåer av plantevernmidler, fordi inntaket av plantebasert mat er høyere enn gjennomsnittet.

Kjøtt reduserer aldringsprosessen (Bladet Kjøttbransjen 30.06.2015)

Studien, med tittelen 'Kjøtt og mental helse: En systematisk gjennomgang av kjøttavhold og depresjon, angst og relaterte fenomener', er publisert i tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

 - Mens risikoen og fordelene ved veganske og vegetariske dietter har vært diskutert i århundrer, viser resultatene våre at kjøttspisere har bedre psykologisk helse, fastslår dr. Edward Archer, ved University of Alabama.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt