Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Kan kjøttbransjen lære av bilbransjen?

Kan kjøttbransjen lære av bilbransjen?

Når er en okse som en bil? I klimadebatten. – Lær av bilindustrien! oppfordrer klimagass-ekspert Martin Barrow.

Mye felles: Kua og bilen – de har mye felles på utslippsfronten, ifølge Martin Barrow.

Kjøttbransjen sliter med dårlig presse, men Norge er ikke det verste landet i så måte. I mange land er forbrukerne og pressen langt mer opptatt av klimagasser og karbonfotavtrykk. Men det gjelder å komme kritikerne i forkjøpet, mener Martin Barrow. Hvis du gjør en jobb for å få ned miljøbelastningen, så sparer du samtidig utgifter, er budskapet hans.

Barrow er fotavtrykkssjef i britiske Carbon Trust. Han har vært med på å utvikle standardenfor hvordan karbonfotavtrykket beregnes, og han har 20 års erfaring fra bilbransjen. Med andre ord: Han bør ha noe å lære bort.

Innovasjon
– Rødt kjøtt lider under en bølge av dårlig presseomtale. Hestekjøtt og høye priser kommer i tillegg til forbrukernes bekymring for miljøpåvirkningen som oppdrett av storfe og sau fører med seg. Det er en fare for at det vil bli mindre og mindre populært å spise slikt kjøtt. Dermed må de som produserer rødt kjøtt, handle for å unngå å tape i sammenligningen med andre, mener han.

Det bilindustrien gjorde, var å møte kombinasjonen av økende drivstoffutgifter og strengere regler mot utslipp, med innovasjon.

– Det har ført til at det siste tiåret har CO2- utslippene fra eksosrøret på en gjennomsnittlig bil, falt med 17 prosent. Bakgrunnen er stadig tøffere lovgivning og økte priser, som hver på sin måte stimulerer til mer effektive motorer og innovasjoner som for eksempel elbiler og hybridbiler, forklarer Martin Barrow.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nr. 5 2013.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøttbransjen her.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt