Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Hvilket øl passer best til grillmaten?

Hvilket øl passer best til grillmaten?

Dropp vinen og ta heller fram en duggfrisk øl til grillmaten, lyder oppfordringen fra ølekspert Espen Smith. Her forklarer han hvorfor.

– En eller annen ølstil til det aller meste vi legger på grillristen, sier Espen Smith.

Øl er leskende og forfriskende når kvikksølvet stiger til behagelige grader, og det er jo om sommeren vi griller mest. Dessuten passer en eller annen ølstil til det aller meste vi legger på grillristen, sier han til Kjøttbransjen.

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

- Spritbaserte marinader den nye grilltrenden, sier Steve Westerly til bladet Kjøttbransjen.

FOR MYE AV DET GODE
Han viser til at det ofte er mye krydder i grillmat. Vi benytter gjerne spicy marinader, sauser og tilbehør. Alkohol i seg selv forsterker kryddersmakene. Legger man et typisk amerikansk- eller kreolsk-inspirert kjøttstykke på grillen, vil en vin eller en øl rik på alkohol ofte bli for mye av det gode, mener han.

– Tommelfingeren er at jo sterkere mat man spiser, jo lavere alkoholstyrke bør det være i den leskende ledsageren. Ølets egenskaper egner seg også perfekt som marinade. Kjøttporene åpnes nemlig raskere på grunn av kullsyren som er i ølet. Man får riktignok ikke med seg vinens syre i marinaden, men det kan utmerket kompensere for ved hjelp av en sitron eller lime.

Her er Norges beste burgere.

DROPP «BLÅRUSSØLET»
Smith peker på at det nå finnes et større mangfold av øl enn noen gang før.
– Er man nysgjerrig nok til å prøve noe nytt, er jeg sikker på at folk blir positivt overrasket. Hans egen favoritt til grillmaten er bayerøl, et øl han beskriver som et av de mest allsidige som overhodet finnes. Her er toner av røstet karamell, samtidig som ølet har en søtlig maltsmak.

Her er Norges beste spesialpølser.

– Det passer perfekt til kjøtt med røstet overflate. Bayer har dessuten et dempet innslag av humle, noe som gjør at mange kvinner foretrekker denne typen. Mange forbinder mørke øl med bokkøl eller juleøl, men her vil folk få seg en behagelig opplevelse: Bayerøl er lettdrikkelig og anvendelig, påpeker han.

skillelinje orange

Her er Espens øltips til ulike grillretter

  • URTEMARINERT KYLLING: Saison – urtene står godt til krydderbildet i det belgiske gårdsølet.
  • ROSMARIN-MARINERTE LAMMEKOTELETTER: Session IPA – friskheten og den lette syrligheten passer til rosmarin og provencekrydder generelt.
  • KLASSISKE SOMMERKOTELETTER:Bayerøl – svinekjøttet passer godt til det klassiske norske bayerølet, vårt svar på sommerølet. Røstet malt møter røstet kjøttoverflate.
  • HAMBURGER AV STORFE: Black IPA – kombinasjonen røstet malt og humle i ølet, står godt til burger med et visst fettinnhold, og konkurrerer ikke med tilbehøret.
  • ENTRECÔTE NATURELL: Belgisk brun ale – fine røstede toner i ølet, underbygget av en viss mørk bærfruktighet ledsager kjøttet perfekt.
  • KLASSISKE SPARERIBS: Engelsk brun ale – røstede tørre malttoner i ølet møter grillet overflate i ribbene, mens underliggende fruktige toner matcher sødmen i marinaden.
  • GODT KRYDREDE OG KJØTTRIKE PØLSER: India pale ale – fettet i pølsene får motstand i humlebitterheten, mens fruktigheten matcher krydderbildet.
  • INDREFILET AV SVIN SURRET I BACON: Dunkel Weissbier – fruktigheten demper krydderinnslaget, og matcher fettet i pølsene.
  • GRILLET GRØNN ASPARGES: Saison – frisk og lett syrlig øl for det grønne innslaget på grillen.
  • GRILLET LAKS: Belgisk witbier eller tysk Weissbier – hvete og krydderbildet harmonerer med fiskefettet, og syrligheten matcher tilbehør som sitronskive, både i øl og på fisken.

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

- Spritbaserte marinader den nye grilltrenden, sier Steve Westerly til bladet Kjøttbransjen.

skillelinje orange

Noen enkle kjøreregler

  • Sterk mat med chili, Cayenne og lignende bør ikke kombineres med sterk alkohol – de forsterker hverandre
  • Røkt mat til røstet øl – demper og harmoniserer hverandre
  • Grønt, urter og bittert går godt til humlet øl – de demper og harmoniserer hverandre
  • Surt mot surt – demper og harmoniserer hverandre
  • Søtt mot søtt – demper og harmoniserer hverandre
  • Fet mat mot fyldige øl – både matretten og ølet virker mindre fyldig og mektig
  • Lupulin virker mot fett – ganen blir renset og klar for nye smaker
  • Salt mat nøytraliserer syre og omvendt
  • Sukker/sødme virker motsatt – det forsterker syreinnslaget

Her er Norges beste grillmat, spareribs, burgere, grillpølser, ostepølser, sterke pølser, bratwurst, spesialpølser, bacon, spekepølser, fårepølser, fenalår og spekekjøtt fra NM i Kjøttprodukter 2018.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt