Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / «Høne-koden» kan være knekket på Toten

«Høne-koden» kan være knekket på Toten

Billig, sunt og godt kjøtt som spises i stedet for å bli kastet. Kanskje har Toten Eggpakkeri klart å knekke «høne-koden»?

Ernst Ole Ruch har tidligere presentert hønsefrikassé basert på langtidstrukne, økologiske posehøner fra Toten.

«Skal du ha ferskere egg, må du kjøpe høne,» reklamerer Toten Eggpakkeri. Men nå selger de sannelig høna, også.

Soldater og sykehus er de første som har fått prøve hønsefrikassé basert på langtidstrukne, økologiske posehøner fra Toten. Forpleiningssjefen i Forsvaret ser ingen grenser for hvor mye det er mulig å selge av ferdigmørnede høner.

Slutt på kasting?
Når en gjennomsnittlig, norsk høne har verpet fra seg, så må produsenten betale for å bli kvitt den. Forbrukerne sier at de vil ha høne, men i praksis har det vært vanskelig å finne gode løsninger for å gjøre mat av verpe-pensjonistene.

Nofima har prøvd å gjøre noe med det tidligere; nå kan det endelig vise seg å gå:
– Da vi startet, var det fordi produsenter i Østfold syntes det var for galt at de måtte betale for å bli kvitt høna, forteller senior prosjektleder Åshild Longva. – Vi fikk laget «Pinch»; et sunt og godt produkt som var ment å selges på idrettsarrangement som et alternativ til pølse for ungdommen. Hønsekjøtt, urter og kål på pinne. Utrolig saftig og godt. Men det strandet på at det ble for dyrt å slakte, forteller hun.

Så ble det nye eggprodusenter, nytt slakteri, nye kunder og nytt produkt. Nå har Longva tro på hønene:
– Hønsefrikassé er ett av de gamle, gode produktene. Samtidig er det galt at det kastes så mye mat. Men folk har ikke kapasitet til å koke høne i åtte timer hjemme selv lenger. Her ser vi en mulighet. Nå er flere sykehus interessert, og kombinert med rotgrønnsaker er dette et flott bidrag til kostholdet, sier hun.

Les hele saken i bladet Kjøttbransjen nummer 1, 2013.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt